Szülő- és gyereknevelés

Ki beteg valóban? Ki kér csak igazolást? Ki tanít és ki dolgozik? – hiányzásigazolási dömping a gyermekorvosi rendelőben

Szeptember második felére erőteljesen elértük a COVID második hullámát, ezért az iskolákban kizárólag orvosi igazolással fogadják vissza a gyerekeket. A gyermekorvosi rendelőkben azonban épp a járvány miatt többségében távgyógyítás – ún. telemedicina – zajlik a szülők által telefonon, e-mailben, Messengeren leadott infók alapján. Akkor valójában miért is az orvosok írják az igazolásokat? Miért nem bízunk meg a szülőkben, hogy akár büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak a néhány napos, apró tünetekkel járó betegségekről? Ezen kérdések felmérésére indított útnak egy anonim kérdőívet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, mely kitöltésére buzdítják a lakosságot.

Járványhelyzet van, mindenki bizonytalan, sok félelem van bennünk, de a gyerekeknek most is joga van az oktatáshoz, a szülőknek a munkához, az orvosoknak a minőségi gyógyításhoz. A közös érdek a járvány megelőzése, de hogyan tudnánk ezt okosan csinálni? Nyilván a legjobb lenne mindenkit tesztelni…

Nézzük a tényeket:

 

Mi van, ha a gyermek megbetegszik?

 

  • Kérdés, hogy mi a baja? Egy kis nátha, vagy több COVID-19-re utaló tünet együttállása, vagy teljesen más betegség, ami személyes vizsgálat hiányában nem, vagy csak későn kerül feltárásra? Ezt nem a szülőnek kell eldönteni. A szülő feladata, hogy telefonon értesítse a gyermek orvosát, és ő dönti el, hogy telemedicina útján tudja-e diagnosztizálni vagy szükség van-e személyes vizsgálatra. Az őszi-téli időszak megbetegedései jellemzően enyhe, telemedicina útján jól diagnosztizálható betegségek.
  • Ha kevésbé komoly, 2-3 nap alatt elmúló őszi nátháról beszélgetünk, vagy egy gyomorrontásról, azt egy felelős szülő tudja kezelni, természetesen kérhet szakmai segítséget, de ez önállóan, mindenféle egészségügyi szakszolgáltatás nélkül lebonyolítható lenne.
  • Ha komolyabb láz, tünetegyüttes, esetleg COVID-19 gyanú áll fent, akkor az orvos vagy tesztelést kér, vagy személyes vizsgálatra hívja be a pácienst és megy tovább a folyamat.
  • A jelenlegi jogszabály értelmében csak a házi gyermekorvos igazolhatja az iskolai hiányzást, ami egyfelelől hatalmas adminisztrációs munka az orvosoknak, másfelelől kockázat a szülőnek, orvosnak egyaránt, hisz tudjuk, hogy a legtöbb fertőzést a rendelőben lehet összeszedni. Itt érdemes lenne elgondolkozni a szülői igazolás lehetőségén.
  • Hogy „élje túl” a család, a szülő, ha beteg a gyerek, hiszen 12 éves kor alatt a gyermekvédelmi törvény értelmében nem maradhat egyedül otthon a gyermek…? Tehát, a tavaszi pandémiás karanténhelyzet után ismét beindulni látszik a gépezet, amikor is többször hetekre otthonlétre kényszerül a szülő, amit a munkahelyén – ha még van neki – nem fognak tolerálni. Megjegyzendő, egy 13 éves gyerektől sem várható el sem betegen, sem egészségesen, hogy önellátó legyen, tehát az egy külön kérdés, hogy velük mi lesz, ha betegség miatt otthon kell maradniuk.
  • Az összes, a rendeletben felsorolt tünet (láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen fellépő szaglás- és ízérzés vesztés) közül egy fennállása esetén is 10 nap otthoni elkülönítés indokolt, emellett a járvány ideje alatt – nem egészségügyi, hanem oktatásügyi döntésre – jelenleg még egy náthás gyerek sem mehet közösségbe. Nem értem, van olyan gyermek, aki nem volt náthás ősszel? Így nagyon hamar összejöhet a 250 óra hiányzás, mely esetén az iskolában évvégi vizsgát kell tenni…Ez is egy komoly vész, presszió.
  • 10 nap a jelenlegi karantén, COVID 19 gyanús gyerekeknél és a kontakt személyeknél (bár itt már kicsit elbizonytalanodunk, hisz számtalan esetet ismerünk, ahol az osztályban volt COVID fertőzött és az osztály karanténba ment, a tanár nem). Hasonló a helyzet a szülő-gyerek kapcsolatban, mert több esetben a család egy tagja COVID pozitív, attól még a többiek dolgoznak, iskolába járnak. Ha a gyerek beteg és 10 napot otthon kell töltenie, akkor ki vigyáz a gyerekre? Mert a nagyszülőket biztos nem engedném oda… Tovább cifrázza a helyzetet, ahol több gyerek van a családban és az egyik igazoltan COVID-19 beteg lesz, így a többieknek is otthon kell maradni. De meddig? Mikortól számítjuk a 10 napot, hiszen a családon belüli izoláció lehetősége eléggé korlátozott. A testvérek 10 napja mikortól számítódik? Amikor a másik gyerek megbetegedett? Vagy a kilencedik napjától, hiszen elvileg még akkor is fertőz? Akkor a testvérek meddig lesznek otthon, három hétig? És hányszor három hétig tavaszig?

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvasható.

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás