Szülő- és gyereknevelés

Már nyolc gyermek halt meg az IKEA egyik komódja miatt

A MALM bútorcsalád komódjai könnyen felborulnak, ha nincsenek a falhoz rögzítve.

Meghalt egy kétéves kisifú, mert rádőlt egy IKEA-bútor. Jozef Dudek már a nyolcadik áldozata a svéd bútorgyártó cég MALM névre keresztelt bútorainak - írja a Daily Mail.

Az ingatag bútorok könnyen felborulnak, ha nincsenek megfelelően a falhoz rögzítve. A termékek megbuktak a biztonsági teszten is. Az IKEA tavaly vissza is hívta a bútort az Egyesült Államokban. Jozef Dudek az első áldozat a visszahívás óta.

A szülei a szobájában fektették le aludni Jozefet, Kaliforniai otthonukban. A kicsi egyedül volt, amikor a baleset megtörtént, apja talált rá a szekrény alá szorulva. Őt a termékcsalád egyik háromfiókos komódja ölte meg.

A Dudek család ügyvédje elmondta, a család nem tudott róla, hogy az IKEA visszahívta a bútorokat.

"Jozef halála teljesen elkerülhető lett volna. Szívszorító, hogy a szekrényt már tavaly visszahívták, de nem harangozták be kellően, így sok gyermek szobájában ott maradt" - mondta.

Az ügyvéd elmondta, a család azt tervezi, hogy beperli a céget.

 

 

Az IKEA 2015-ben úgy döntött, komplex biztonsági kampányt indít, melynek a célja, hogy felhívják a figyelmet a fiókok biztonságos rögzítésére, valamint a szerkények falhoz való rögzítésének fontosságára.

Miután kiderült, hogy a MALM szekrények könnyen felborulnak, az áruházlánc kijelentette, ingyen biztosít szerszámkészletet a falhoz rögzítésükhöz.

Mivel ezt a szekrénycsaládot idehaza is kapni, a Vs.hu akkoriban megkereste a magyarországi IKEA-t. Kérdésükre a cég sajtósai elmondát, az IKEA korábban nem termékvisszahívást jelentett be, hanem egy komplex kampányt.

"A MALM komód esetében így szintén nem termékvisszahívásról vagy pusztán kiegészítő szerelőcsomag biztosításáról van szó, hanem az említett komplex biztonsági kampányról, amelynek részét képezi a MALM komódhoz tartozó kiegészítő készlet biztosítása is" – írták a Vs.hu-nak.

Miután tovább szaporodtak a halálesetek, és még egy gyermek meghalt a szekrény miatt, 2016 nyarán a cég bejelentette,visszahívja hírhedt darabot Észak-Amerikából. A Magyarországon forgalmazott IKEA-bútorokat nem érintette a visszahívás, de nálunk is ingyen biztosít a cég a falhoz rögzítéshez szükséges szerszámokat.

 

Camden Ellis 2014-ben, Curren Collas 2015-ben, Ted McGee pedig 2016-ban halt meg. Mindhármukra MALM szekrény dőlt rá.

2011-ben egy kétéves kisfiú halt meg, valamint 1989-ben, 2002-ben, és 2007-ben is valószínűleg a hasonló szekrények miatt halt meg négy gyerek. Minden haláleset az Amerikai Egyesült Államokban történt.

Forrás: Daily Mail/szeretlekmagyarorszag.hu

 

 

 
 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás