Szülő- és gyereknevelés

Mesés kirándulás a természetben Kányádi Sándorral

Új életmű feldolgozásába kezd a Móra Kiadó a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár című meséket és verseket tartalmazó, elsősorban 6–8 éves korosztálynak készült friss kötetével.


 

„A gyerekek számára időnként újra és újra kell rendezni, újra kell keretezni a klasszikusokat is, hogy az adott kor sodrásának szintjén is befogadhatóak legyenek, minél jobban kapcsolódjanak a gyermeki tapasztalatokhoz, világképhez” – mondja a kötetet összeállító Miklya Zsolt Quasimodo-emlékdíjas, HUBBY-díjas magyar költő, szerkesztő.

A válogatásban 37 természeti témájú Kányádi-írás – mesék, versek, dalok vegyesen – szerepel a négy évszak rendezőelvébe igazítva.

„A szövegek felolvasásra éppúgy alkalmasak, mint arra, hogy az olvasni tanuló gyerekek első olvasmánya, böngészőkönyve legyen a kötet. Sándor bácsi történeteit, dalait hallgatni akkor is jó, ha csak zsonganak és susognak, mint tavasszal a méhek, nyáron a lombok, csobognak és csikorognak, mint ősszel a patak, télen a hó. Vagy világgá mennek a nyárral, hogy visszatérjenek egy év múlva üdén, a vándorlástól megújulva. Vándorútra hív minket a kötet, végig az évszakok útján, árokpartok, patakok, folyók, kertek mentén, erdők ösvényein. Bogdán Viki színes és gazdag képi világa pedig megeleveníti azt a közeget, ahol az állat- és növényszereplők élnek. Így válik képzeletünkben élővé az elmesélt és dúdolt-dalolt világ.”

A Móra válogatást tervez továbbiakban 8–10 éveseknek az ember és természet kapcsolata, emberi tevékenység témakörében; valamint 10–12 éveseknek az emberi kultúra, társadalom és történelem témakörében.

A könyv végén az olvasók a meseszótárban magyarázatot találhatnak a kevésbé ismert tájjellegű kifejezésekhez, és lehetőséget a szótárhasználat játékos gyakorlására.

 

Lapozzon bele a könyvbe itt: https://mora.hu/content/2021/3/Product/vilagga_ment_a_nyar_beleolvaso_single.pdf

Tudjon meg többet a könyvről itt:

https://mora.hu/konyv/vilagga-ment-a-nyar/

Olvassa el a kötet szerkesztőjével készült teljes interjút itt:

https://mora.hu/hir/hid-es-patak-avagy-a-kanyadi-szoveg-kezfogasa

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás