Szülő- és gyereknevelés

Miért feszült a gyerek? Mit tehet a szülő, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen a viselkedése?

Ahogy nőnek a gyerekek többféle tapasztalatuk lesz, ők tudják, hogy az érzelmek különbözőek, de nem tudják megérteni, hogy mit kell tenniük. Első – második osztályos korukban már egyre több dolog érdekli őket, de ekkor még nem biztos, hogy érzelmileg fel vannak készülve mindenre, amit átélnek. Stresszt jelenthet az iskola, az osztálytársak, a beilleszkedés.

A gyerekek érzelmei változnak, ezért nem helyes, ha a szülő a viselkedésük alapján von le következtetéseket. A gyerekek el kellene mondják a szülőknek, mit éreznek és segítséget kell kérjenek. A mai gyerekeket már sokkal több feszültség éri, mint régen, ezért meg kell tanulnunk kezelni ezeket a helyzeteket.

Mi felnőttek sem kezeljük olyan komolyan a szorongást ahogyan kellene. Sokan azt gondolják, hogy a szorongás a félelem egyik megnyilvánulása, de az igazság az, hogy ez nem így van, sok esetben komoly problémákat okozhat.

A gyerekek általában a szülők háta mögé bújnak amikor félnek, mert odakint sötét van vagy hallanak egy hangosabb zajt. Az ilyen dolgok félelmet keltenek a gyerekben, de ezért nem kellene a szülők aggodalmaskodjanak.

Egyes esetekben a gyerekeknél kialakult szorongás befolyásolja a kapcsolataikat és az egész életüket. A kutatások szerint 8 gyerekből 1 szorong. Ha a felnőttek erre nem figyelnek, akkor ez még jobban eluralkodhat a gyereken és ezért sok esetben nem tud normális kapcsolatot kialakítani az osztálytársaival, vagy álmatlanságot, alvászavarokat is
okozhat.

A szorongás adódhat abból, hogy a gyereket semmibe veszik az iskolában, nem szeretik az osztálytársai, ez rossz tanulmányi eredményekhez is vezethet. A másik dolog pedig a depresszió, ami kialakulhat a gyereknél, ha a szülők nem figyelnek a szorongására és nem kezelik azt.

Hogyan előzheti meg a szülő azt, hogy a szorongás komoly gondokat okozzon a gyereknél? Mire kell figyelni?

– ha a gyereknek gyomorpanaszai vannak stresszes helyzetekben,
– ha a gyerek túl izgatott,
– szorongásos viselkedés,
– ha a gyerek kerüli azokat a személyeket és helyzeteket amelyek a stresszt okozzák,
– ha sír amikor problémája van,
– ha túlságosan meg akar felelni,
– ha a gyerek megharapja, megkarmolja magát vagy tépi a haját.

Ha a szülő azt veszi észre, hogy a stressz befolyásolja a gyerek mindennapjait, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Mert kezdeti stádiumban a pszichológus könnyen tudja orvosolni a helyzetet.

A legfontosabb dolog az, hogy hallgassuk meg a gyereket, figyeljük a viselkedését és a szokásait, mert sok esetben a szülőknek is sikerül megoldaniuk szeretettel és odafigyeléssel a gyerek viselkedési problémáit.

A cikk forrása: bidista.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás