Szülő- és gyereknevelés

Miért gyermekkorban legerősebb az agyi plaszticitás?

Március nemcsak a tavasz nyitánya, hanem az agykutatás hónapja is egyben. Ezekben a hetekben kiemelten foglalkozunk azzal a szervünkkel, amely gyakorlatilag az egész életünket irányítja – dönt, érez, választ, szeret, szervez, gondolkodik… És amellyel minden ötödik embernek valamilyen baja van a Földünkön! Testünk egészségével egyre többet foglalkozunk, de tudjuk-e, hogy a hosszú élet titka sokkal inkább a kognitív képességeink stimulálásában, a szellemi frissesség és agyunk állapotának megőrzésében rejlik? Az agykutatás hónapja alkalmából Dr. Bohács Krisztina PhD-val, intelligenciakutatóval, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Legtöbben magától értetődőnek tekintjük azokat a fantasztikus folyamatokat, amelyeket az agyunk végez. Észre sem vesszük őket – a szabályozási folyamatokat, a sok döntést vagy éppen a számos logikai műveletet. Pedig az agyunk a legfőbb vezérlő rendszerünk. Az öregedési folyamatok jellemzően már 40 éves kor előtt elkezdenek hatni az agyra - a kognitív képességek, például a feldolgozási sebesség és a memória romlani kezdenek. A jó hír szerencsére az, hogy sokat tudunk tenni azért, hogy a romlási folyamat lelassuljon, az agyunk “edzésben tartásával” mentális területen is figyelemre méltó eredményeket tudunk elérni. Erre már számos, tudományosan is igazolt hatásfokú agytréning programot kifejlesztettek.

Mit is jelent az agyi plaszticitás?

Az agyunk szélsőségesen rugalmas: hihetetlen képessége van az idegsejtek közötti kapcsolatok szükségszerű újraalakítására és vadonatúj útvonalak létrehozására. Ezt a képlékenységet az új szinapszisok képződése és a már meglévő idegi kapcsolatok átrendeződése biztosítja, ami magának a tanulásnak az élettani alapja. Hiszen ez az a szerv, ami nagy eredményességgel képes megjavítani önmagát.

A plaszticitás az agy anatómiai és funkcionális változásra való képessége.

Amikor például megtanulsz valami új dolgot, mondjuk síelni, akkor a mozgásért és az egyensúlyozásért felelős agyi régióid megváltoznak annak érdekében, hogy egyre biztosabban talpon maradj, és ez is a neuroplaszticitásnak köszönhető. Sőt, agysérülés után az agy új axonok növesztésére is képes, így ha bizonyos agyterületek meghibásodnak, néha más részek veszik át annak feladatait. A plaszticitás röviden tehát az agy alkalmazkodóképessége a változó környezeti feltételekhez.

Az agyi plaszticitás gyermekkorban a „legerősebb”

Köztudott, hogy az agyi plaszticitás gyermekkorban a „legerősebb”! Azaz, minél előbb kialakítjuk például az iskolához szükséges előfeltételeket, annál jobb! Egy pontos iskolaérettségi vizsgálatot követően a célirányos fejlesztés már néhány hónap alatt rendkívül hatékony tud lenni, szinte csodákra képes. Oktatási rendszerünk sajnos feltételezi, hogy minden gyermek úgy érkezik az iskolába, hogy készen is áll a tanulásra, de valójában a gyermekek különböző képességekkel és eszköztárral érkeznek.

A kutatások szerint az alapképességeket tekintve akár 6 év különbség (!) is előfordulhat egyes skillek tekintetében két elsős között.

Egy 6 éves gyermek, alapképességeinek átlaga lehet 4 éves szint, ám akár 10 évesnek megfelelő is, attól függően, hogy milyen családból érkezik, mennyit beszéltek hozzá, vagy valamilyen szervi eltérés kialakult-e stb. Ezt mondjuk mentális életkornak. Az évek során a fejletlenség, az elmaradás kumulálódik, komoly frusztrációt, tanulási zavarokat, nehézségeket okozva. Érdemes tehát már a startvonalnál odafigyelni, és a még kezdeti, kisebb mértékű elmaradásokkal célirányosan foglalkozni.

Mivel támogathatjuk a fejletlenséget?

Az AccelerateRx egy olyan intenzív, átfogó, személyre szabott agytréning program egészen kicsi, óvodás korú kisgyermekek számára, amely kifejezetten azokat a képességeket fejleszti, melyek a tanulás előfeltételei. Az iskola előtt álló kicsik esetében ugyanis nem elegendő, hogy egy-egy alapképesség jól, vagy akár kiemelkedően jól működik. Az óvodából az iskolába kerülő gyermek akkor tud igazán sikeres lenni iskolakezdéskor és a későbbiekben is, ha ezek a bizonyos alapképességek mindegyike megfelelően működik: a különféle figyelmi típusok, a rövid- és hosszú távú memória, amely biztosítja a pontos emlékezést, a hallási feldolgozás – amely az írás, olvasás, szövegértés és az idegen nyelvek tanulásának nagyon fontos feltétele. Központunkban alkalmazott amerikai iskolai előkészítő program, az AccelerateRx egy olyan prémium kategóriás fejlesztő rendszer, mely végre valódi, jól látható, maradandó eredményeket nyújt!

A matek házinak sem kell többé sírással végződnie

Magyarországon elsőként a GEM Tanulási Központban elérhető a MathRx, amely egy intenzív, átfogó, személyre szabott matematikai program. A BrainRx tréninghez hasonlóan, a MathRx esetében is játékokat és mentális gyakorlatokat használnak, hogy az alapvető gondolkodási és tanulási készségeket megerősödjenek: kiválóan fejleszti a rövid távú memóriát, a logikát és az érvelést, valamint azt, hogy az agy milyen gyorsan dolgozza fel az új információkat. A MathRx módszert is az Egyesült Államokban Dr. Ken Gibson és csapata több évtizedes kutató- és fejlesztőmunka eredményeképpen állította össze.

EZ IS ÉRDEKELHET: Gibson-teszt gyerekeknek: Megmutatja, mely agyi képességek erősek és melyek gyengébbek

Mit tehetünk felnőttként szellemi fittségünk kialakításáért?

Sudoku, sakk, nyelvtanulás ötven felett is és rengeteg olvasás… ezek a legfőbb otthoni „csodaszerek”. Dr. Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ vezetője ajánlja továbbá a gluténmentes táplálkozást, a Ginko Biloba kivonatokat, az Omega 3, 6, 7 és 9 olajokat, illetve a Coenzim Q10 nevű táplálék kiegészítőket. És az ebéd utáni rövid alvást – aki megteheti ezt.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás