Szülő- és gyereknevelés

Miért szeretik a kislányok a lovakat?

Könyvajánló alsósoknak

A kislányok mindenféle lovat szeretnek, legyen az póni, egy szivárványos sörényű unikornis, vagy egy szabadon száguldó vadló. Nem véletlen, hogy a kislányok a lovakról szóló történeteket is imádják. Szerencséjükre már izgalmas regénysorozatban is nyomon követhetik kedvenceik kalandjait.

Miért szeretik a kislányok a lovakat?

Az én lányomról is már óvodás korában kiderült, hogy rendkívül vonzódik a lovakhoz. Egyik nap az óvónéni finoman félrevont, és reménykedve elsuttogta nekem, hogy a gyerekek mennyire örülnének, ha eljöhetnének hozzánk, és megnézhetnék a póninkat. A lányom ugyanis annyi kedves történetet mesélt már a fészerben tartott póniról, hogy a Napocska csoport minden óvodása szeretné látni élőben is a csodálatos paripát. Ki kellett ábrándítanom azonban az óvónénit, hogy mi a lakótelepen a második emeleten lakunk, nemhogy fészerünk, még pincénk sincs, úgyhogy nekünk nincs lovunk. Csak a lányomnak, képzeletben.

Amikor hazafelé baktattunk az oviból, azért kérdőre vontam a gyerekemet, miért mesélte a többieknek azt, hogy van egy lovunk. „Nem azt meséltem, hogy van egy lovunk ― forgatta a szemeit bosszankodva az ötéves kislányom ―, hanem arról meséltem, amit a lóval csinálni lehet. Hogy réten szaladgál, be lehet fonni a sörényét. A gyerekek szerették benne, hogy szabad ― hangzott a válasz.

Ez a szabadság lehet hát a titok, amiért a kislányok szeretik a lovakat. Egy ilyen négylábú társsal felfedezni a világot, mókázni, feszegetni a határokat, megtapasztalni, milyen szabadnak lenni.

Ezért merem ajánlani, hogy a kisiskolásoknak bátran adjuk kezükbe a Móra kiadónál megjelenő regénysorozat új darabját, amely Szilajról, a vad musztángról szól, és a kislányról, aki szereti őt.

Nemcsak óvodásoknak

Szilaj, a vad völgy paripája eredetileg egy animációs, zenés kalandfilm volt, mely egy fiatal vadló, egy igazi musztáng kalandjairól szólt. A filmből 3D-s számítógépes animációs sorozat is készült, az itthon elérhető mesecsatornákon több mint egy éve fut.

A rajzfilmsorozatban megismert szereplők története tovább folytatódik, és a nagyobbak már regények lapjain is találkozhatnak velük, a Szilaj-sorozat könyveiben. A történetben Lucky, a belevaló 12 éves kislány összebarátkozik egy vad musztánggal, akinek a Szilaj nevet adja. Két legjobb barátjával, Abigaillel és Prúval, valamint lovaikkal együtt egy vég nélküli lovaglással és mókával teli világot fedeznek fel.

Ovisoknak esti meseként is olvashatják a titkon pacirajongó anyukák.

A film zenéje

Érdekesség, hogy az eredeti filmben kevés a dialógus, így a zene fontos eleme lett a történetnek. A film zenéjét az Oroszlánkirályt is jegyző Hans Zimmer szerezte, aki a zenész-szakma szerint legjobb munkáját alkotta meg ezzel. A dalok mellett amerikai western és country zene is hallható a filmben.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás