Szülő- és gyereknevelés

Milyen játékot vegyek a gyermekemnek?

Fontos a közös játék, legfőképpen a szülővel való minőségi idő eltöltése, hiszen ez a gyermek nyelve, egyik legfontosabb kifejezési eszköze. Arra biztatok minden szülőt, hogy üljünk le a gyermekünkkel, játsszunk együtt különösebb cél nélkül, felszabadultan, valódi jelenléttel! – mondja Labancz Dániel gyermekpszichológus, aki tagja volt a szakmai zsűrinek az Ország Játéka versenyen.

A pandémia óta először végre újra lehetett közösen játszani a JátékNet webáruház által szervezett Ország Játéka verseny keretében, amelyre több, mint 1500-an érkeztek az ország különböző pontjairól. A programnak a Groupama Aréna adott helyet 2022. november 6-án. Többszáz gyermek játszhatott együtt a szüleivel és próbálhatta ki az érdekesebbnél érdekesebb játékokat, amelyek nemcsak a gyermekek szemeit vonzották, de a szülök elégedettséggel állapították meg, hogy a benevezett 70 játék mindegyike szórakoztatva fejleszti a csemetéket. A fejlesztés mellett csodálatos közös programot is nyújt a szülőknek a gyermekekkel. Igazán minőségi, és még felnőttek számára is izgalmas játékokat láthattunk.

A közönségszavazás mellett szakmai zsűri is döntött a nyertesekről, a „társasjáték ovisoknak” kategóriában holtverseny alakult ki, így két nyertes is született: a Less és fuss készségfejlesztő társasjáték és a Babaróka karácsonya társasjáték. A különböző gyerekprogramok mellett a jó hangulatról a szakmai zsűri tagja, a JátékNet webáruház nagykövete, Kovácsovics Fruzsina énekesnő, óvodapedagógus gondoskodott, aki interaktív koncerttel várta a gyerkőcöket.

„A pandémia okozta bezártság is az egyik oka lehet annak, hogy most ennyien éltek a lehetőséggel és eljöttek a Játszónapra. A sok-sok gyereket és a szüleiket látva olyan volt az egész, mint egy második gyereknap. Reméljük, jövőre is lesz alkalmunk megszervezni a Játszónapot. Egy ilyen esemény ugyanis a szülőknek is lehetőséged ad, hogy még a vásárlás előtt meggyőződjenek arról, hogy a választott játék leköti és fejlesztheti a gyermekük képességeit.” – mondta Őri Gergely, az Ország Játéka versenyt elindító JátékNet webáruház ügyvezetője.

A versenyre benevezett játékokat a szakmai zsűri is jó szívvel ajánlja. Az „Ország Játéka 2022” jelzés ugyanis minőségi értéket képvisel, amit szigorú szempontok alapján ítéltek oda, mint például a készségfejlesztési képesség mértéke, mennyire fejleszti a játék a gyerek szociális kapcsolatait vagy, hogy mennyire tekinthető kreatívnak az adott játék. A minősítés nemcsak a forgalmazóknak jelent versenyelőnyt, de a tudatos játékvásárlóknak is segítség a választásban. 

Labancz Dániel gyermekpszichológus, a szakmai zsűri tagja szerint „Nagy öröm, hogy idén újra együtt játszhattunk a Játszónapon a gyerekekkel, hiszen ez a zsűri dolgát is megkönnyíti - a nevezett játékokat így a célközönség kezében is láthattuk "működni". Minden évben elmondom, mennyire fontos a közös játék, legfőképpen a szülővel való minőségi idő eltöltése, hiszen ez a gyermek nyelve, egyik legfontosabb kifejezési eszköze. Arra biztatok minden szülőt, hogy üljünk le a gyermekünkkel, játsszunk együtt különösebb cél nélkül, felszabadultan, valódi jelenléttel! Jó volt sok ilyen kapcsolódást látni a Játszónapon.” 

Bár egy dán építőjáték volt az egyik legkapósabb játék a Játszónapon, végül a BUKI: Kerámiakészítő szett agyaggal kapta a legtöbb szavazatot, így az lett a Játszónap különdíjas játéka.

A kategóriák nyertesei:

1. Bébijáték kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Jabadabado: Toronyépítő kocka figurákkal - Háziállatok.
 • Közönségszavazatok alapján: Eichhorn: Élet a farmon - fa játékszett.

2. Lányos játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Schleich: Horse Club Lakeside vidéki ház és lovarda.
 • Közönségszavazatok alapján: Playmobil: Nagy hercegnő kastély.

3. Fiús játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: LEGO® Creator 3 az 1-ben Fenséges tigris.
 • Közönségszavazatok alapján: LEGO® City: Farm Pajta és háziállatok.

4. Interaktív játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Playmobil Wiltopia: Kutatótorony iránytűvel.
 • Közönségszavazatok alapján: My Fuzzy Friends: Moji, az interaktív Labradoodle kutyus.

5. Kreatív készségfejlesztő

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Plus-Plus: Szivárványkastély.
 • Közönségszavazatok alapján: Play-Doh: Kávézó játékszett 8 tégely gyurmával.

6. Társasjáték ovisoknak

 • A szakmai zsűri döntése alapján (holtverseny): Less és fuss készségfejlesztő társasjáték, Babaróka karácsonya társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Dobble: Bogyó és Babóca kártyajáték.

7. Társasjáték iskolásoknak

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Egérleső társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Mágikus erdő társasjáték.

8. Családi/party társasjáték

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Jenga Maker társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Castle of Mind Wyvern társasjáték.

A jótékonysági célokat szolgáló szavazás során 50.000 Ft értékű ajándékcsomagot nyert a Cinkotai Huncutka Óvoda és a Varázskert Bölcsőde Kazincbarcikáról. A Facebookon hirdetett verseny nyertesei pedig az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde apró alkotói lettek, akik egy értékes ajándékcsomaggal gazdagodtak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás