Szülő- és gyereknevelés

Mobile Working gyerekek mellett- Így tegyük könnyebbé az otthoni munkát

A lehetőség, arra hogy otthonról dolgozzunk sok helyzetben megkönnyíti az életünket. Szülőként ha gyermekünk nem érzi jól magát, és ki kell hagyni az ovit vagy a sulit, szerencsések vagyunk ha vigyázhatunk rá, miközben a munkahelyi kötelezettségeknek is eleget teszünk. Ez pár napig könnyen meg is oldható, de valljuk be hetekig gyerekek mellett dolgozni nem könnyű feladat. Főleg ha fiatalabb gyerekeink vannak lehet ez az időszak megterhelő, de a következő tippeket követve ezt a helyzetet is megkönnyíthetjük.

Mobile Working gyerekek mellett- Így tegyük könnyebbé az otthoni munkát

A napirend követése fontos

Most, hogy a gyerekek is otthon töltik mindennapjaikat fontos, hogy ne omoljon össze a napirendjük. Főleg a kisebb gyerekeknek fontos a rendszer megtartása. Így a reggeli megszokott időben lévő felkelés és reggelizés is csodákra képes, de a nap többi részét is jobb felosztani kisebb részekre. Így például elválaszthatjuk a tanulásra, játszásra és kézműveskedésre szánt időt. Ez persze a mi munkanapunkat is könnyebbé teszi majd mert előre tudatjuk gyerekeinkkel, hogy mikor zavarhatnak és mikor kell egyedül vagy testvéreikkel feltalálni magukat.

Legyünk kreatívak

Elképzelhető, hogy főleg kisebb gyerekeink nem tudják lefoglalni magukat. Ezért fontos, hogy kreatívak legyünk és segítsünk nekik ötletelni. A kézműveskedés, rajzolás például örök kedvencek, amihez csak egy kreatív sarkot kell berendezni és akár órákra is le köthetjük a gyerekeket. Viszont, ha nincs kedve a gyerekeknek se játszani, se kézműveskedni, akkor a tévénézéstől sem kell megijedni. Nem vagyunk rossz szülők ha megengedjük, hogy gyermekeink ebben az időszakban egy kicsit több tévét nézzenek, de jobban tesszük, ha olyan rajzfilmeket és dokumentum filmeket választunk, amelyeknek tanulmányi értéke is van.

Beszéljünk munkaadónkkal

Képtelenség gyerekek mellett ugyanannyi munkát elvégezni, mint az irodában. Ezért is fontos, hogy őszintén beszéljünk főnökünkkel és találjunk egy alternatív munkarendet, ami kölcsönösen elfogadható. Írjuk fel egy táblára vagy naptárunkba az irodai és otthoni tevékenységeket és priorizáljunk. Tényleg fontos ma kitakarítani a konyhát, vagy éppen befejezni azt a jelentést? Válasszuk ki a legfontosabb tevékenységeket és fókuszáljunk azokra.

A kommunikáció elengedhetetlen

Ebben a helyzetben a legszerencsésebb ha párunk és mi is otthonról dolgozunk. Így könnyebb a feladatok elosztása. Beszéljük meg a napi teendőket előre, és osszuk le, kinek mikor van ideje a gyerekekkel foglalkozni. Fontos, hogy párunk tudja, mikor van fontos megbeszélésünk, így abban a napszakban átveheti a gyerekek felügyeletét. Akár naptárunkat is megoszthatjuk egymással, így még könnyebb lesz követni egymás napirendjét.

Persze a fent említett tanácsok mellett még sok minden mást tehetünk azért, hogy kényelmesebbé tegyük a home office-t. A ShopAlike csapata számos más tippel vár.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás