Szülő- és gyereknevelés

NEGATÍVAN HATHATNAK A GYEREK VISELKEDÉSÉRE A KARÁCSONYI IZGALMAK

A kisgyerekeknek még nincs időérzékük és kellő ismeretük a világ működéséről, így az ünnepek által megváltozó napirend kibillentheti biztonságérzetüket, aminek következményeképpen hisztisebbek, ragaszkodóbbak, vagy akár elutasítóbbak is lehetnek. A mi érzelmi támogatásunkra van szükségük ahhoz, hogy kellően tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz, s valóban meghittnek élhessék meg a karácsonyi ünnepeket.


Közelednek az ünnepek. Kezdődik a készülődés, a karácsonyra való hangolódás, ezzel együtt pedig időszakosan átalakulnak a megszokott hétköznapok is. Amennyire várjuk mindannyian a közös időtöltéseket, annyira nagy meglepetéssel érhet minket, ha a kisgyerekünk minderre mégsem reagál a számításaink szerinti önfeledt vidámsággal. Az apró napirendi eltérések könnyen okozhatnak változásokat a kisgyerekek megszokott viselkedésében, erre pedig szülőként jobb lehet felkészülnünk. Nekik még nincs kellő időérzékünk és ismeretük a világról, így a kiszámítható, napi rutin segít biztonságérzetük megteremtésében. Ha ez felborul, az ő kiegyensúlyozott lelkiviláguk is instabilabbá válhat.

Ez nem jelenti, hogy tartózkodnunk kellene az ünnepek adta újdonságoktól, hiszen a gyerekek is képesek az alkalmazkodásra, a mi megfelelő támogatásunk és türelmünk azonban lényeges szerepet játszhat a kérdésben. Az esetlegesen felmerülő viselkedésváltozások mögött fontos, hogy meglássuk és felismerjük az érzelmi hátteret, és úgy reagáljunk a történésekre, hogy azzal minél nagyobb érzelmi biztonságot teremtsünk a gyerek számára. A viselkedés ugyanis csak a felszín, amelyet mélyen mindig valamilyen érzelem irányít.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás