Szülő- és gyereknevelés

Okostelefon-függőség – a kutatások jelenlegi irányai

Mi a legerősebb inger, ami az okostelefonunkhoz láncol minket?

„Az okostelefonoknak köszönhetően a németországi barátaimat könnyebben elérem, mint a szomszéd szobában ülő páromat.” (Yuval Noah Harari.) Az, hogy az okostelefonok viselkedési függőséget okozhatnak, egyre inkább szembeötlő probléma, azonban még mindig nem értjük teljes mértékben a jelenséget. Egyes, eddig alkalmazott kutatási paradigmák és magyarázatok megdőlni látszanak, újak jönnek létre. Hol áll most az okostelefon-függőség kutatása?

Az okostelefon-függőség elsődleges kritériumának sokáig a telefonnal eltöltött időt tekintették, és több kutatás is igazolta, hogy az okostelefonnal töltött több idő magasabb depresszióval és szorongással jár, amik gyakran fordulnak elő fennálló függőségek komorbid jelenségeiként (Kadir, Mehmet, 2015). Azonban ez az eredmény korrelációs vizsgálati elrendezésben adódott, ami egy egyszerű együttjárást jelent, ok-okozati kapcsolatot azonban nem képes megállapítani. Tehát nem bizonyított, hogy az okostelefonnal töltött idő okozza a függőkre jellemző szorongást – ahogyan az sem, hogy sokan a telefonjukba menekülnek a szorongás elől, és hogy a depressziót előrejelezheti a megnövekedett telefonhasználat (Elhai et al., 2018).

Láthatatlan láncok

Szintén nem tisztázott, hogy pontosan miért olyan addiktív az okostelefon. Korábbi cikkünkben górcső alá vettük, hogy milyen mechanizmusokkal vált ki az okostelefon függőségre emlékeztető viselkedést, de a felsorolt jelenségeket leginkább kondicionálásnak nevezhetnénk, és a viselkedést változtatják meg. A viselkedés létrejöttét azonban megelőzik az érzelmek és a kognitív feldolgozás, de az okostelefon-függőség pszichológiájának ezen mélyebb rétegeit még kevéssé tárták fel. Az okostelefon-függőséget a korábbi kutatásokban gyakran egy alapvető konstrukciónak vették, nem definiálták magát a jelenséget. Aki sok időt tölt el a telefonjával, vagy problémásnak gondolja a telefonhasználatát, az került a „függő” csoportba a kutatásokban, és őket vizsgálták az átlag populációhoz képest. Azt azonban kevéssé kutatták eddig, hogy ez a függőség miből áll pontosan. Mi a legerősebb inger, ami az okostelefonunkhoz láncol minket? Az internet, a közösségi média, a Youtube, esetleg ezek közös hatása? Elvégre az okostelefon önmagában csupán egy funkcionális eszköz, akik függőnek minősítették magukat, általában az interneten és közösségi médiumokon töltötték a legtöbb időt, ehhez az okostelefont használva eszközként. Vagy esetleg külön az okostelefon is lehet függőségi faktor mint incentív tárgy, amelyet megpillantva eszünkbe jut, hogy mennyi örömet okozó dologra használhatjuk? Egyes kutatások szerint pedig okostelefon-függőség egyenesen nem is létezik, csak információ- és kapcsolatfüggőség, melynek kielégítéséhez az okostelefont használjuk platformként (Emanuel, 2015).

 

A cikk teljes terjedelmében a mindsetpszichologia.hu -n olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás