Szülő- és gyereknevelés

Rászólhatok-e az idegen gyerekre, és játszhatunk-e más játékaival? Illemszabályok a játszótéren

Ha lakásban nevelsz gyereket, szinte biztos, hogy néhány évig a második otthonotok lesz a játszótér, de kertes házból is jó néha kimozdulni, változatos játékokat kipróbálni – és valljuk be, más anyukákhoz szólni. A játszóterezésnek azonban vannak olyan illemszabályai, amelyeket ha nem tartunk be, könnyen pokollá tehetjük a többiek kikapcsolódását.

Most nem az olyan magától értetődő szabályokról beszélünk, mint hogy nem dohányzunk a játszón, nem viszünk be magunkkal kutyát, és nem dobáljuk szét a sörösüvegeket. Inkább olyan apróságokról, amelyek betartásával könnyebbé tehetjük mások életét, és ha a többiek is hasonlóan viselkednek, minket is kellemetlen percektől kímélnek meg.

Tiszteld a helyi szokásokat!

Minden játszótérnek megvannak a maga sajátos szabályai, amelyeket egymagad nem fogsz tudni megváltoztatni. Van, ahol nyugodtan fel szabad pattanni az őrizetlenül hagyott járgányokra, máshol elkérni sem illik. Van, ahol semmi gond nincs abból, ha a gyerekek vizet hordanak a homokozóba, máshol el sem tudnak a szülők képzelni ennél rettenetesebbet. Sőt, olyan helyek is akadnak szép számmal, ahol rengeteg senkihez sem tartozó homokozójáték hever a közösben, vagy ahol életkorok szerint van felosztva a játszótér. Ismerd ki magad, és ha nem tudsz azonosulni a helyi szokásokkal, keressetek inkább másik helyet.

Belépéskor köszönj!

Akkor is, ha senki nem ér rá éppen visszaköszönni. A játszótéren az anyukákkal, apukákkal tegeződünk, nagyszülők esetében azonban érdemesebb megvárni, amíg ezt ők kezdeményezik.

Kérj és osztozkodj!

A másik játékát nem illik elkérni, ha épp vele játszik. Ha nem játszik vele, de tudjuk, hogy kihez tartozik, egy homokozólapátot is elkérünk. A visszautasítást megjegyzések nélkül elfogadjuk. Ugyanakkor a saját gyerekedet próbáld arra tanítani, hogy amivel épp nem játszik, azt ossza meg a többiekkel – noha tudjuk, hogy ez bizonyos életkorokban nagyon nehéz lehet.

Féltett kincset ne vigyetek a játszóra!

Nem vigyél a játszótérre olyan játékot, ami drága volt, vagy túl kedves a gyerek szívének. Ha más gyerek hozzányúl és összetöri, az rettenetesen kínos. Ha lent felejtitek, garantált a sírás. Hasonlóképpen ne öltöztesd a gyereket olyan ruhába, amit nem piszkolhat össze, nem szakíthat ki.

A hintázás ideje tíz perc

Mindig több a gyerek játszótéren, mint ahány hinta van, ezért hacsak nem egyedül vagytok lent, ne foglaljátok le hosszú időre. Ha van külön babáknak és nagyobb gyerekeknek való hinta, figyelj oda arra, hogy a gyerekeid az életkoruknak megfelelőt használják.

Óvatosan az étellel!

Legjobb, ha egyáltalán nem visztek ennivalót a játszótérre. Ha mégis lent esztek valami miatt, soha ne adj idegen gyerekeknek a nasiból anélkül, hogy előzetesen a szüleitől nem kértél erre engedélyt. Számtalan oka lehet, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke egy bizonyos ételből egyen: talán csak annyi, hogy nem szívesen ad neki édességet, vagy az, hogy hamarosan ebédelnek, de kicsik között gyakori az ételérzékenység is.

Idegen gyerekek fegyelmezése

Az egyik legkényesebb téma. Minden anyával előfordul, hogy nem figyel, főleg, ha több gyerekkel van lent egyedül, és olyankor bizony megesik, hogy valamelyik nem viselkedik megfelelően. Vannak helyzetek, amelyeket hagyj szó nélkül: lehet, hogy az anyuka megengedi a gyerekének a csúszdán fejjel lefelé lecsúszást, a fára mászást vagy a nyaktörő mutatványokat a mászókán, ebbe nem kell beleszólnod. Ha azonban verekszik vagy homokot szór a másik szemébe, kedvesen állítsd le. Kellemetlen megjegyzéseket ne tegyél, valószínűleg elég kínos ez az anyukának enélkül is.

Ne ítélkezz!

Senkit nem fogsz találni, aki pont úgy neveli a gyerekét, mint te. Van, aki jobban félti, más kevésbé, lesz olyan, aki ad neki csokit, és olyan is, aki nem. Lesz anyuka, aki végig a gyerekével játszik a homokozóban, és olyan is, aki alig várja, hogy végre felnőttekhez szólhasson, a gyereket pedig közben hagyja szaladgálni. Egészen biztosan fogsz olyan anyukával találkozni, aki a totyogósát is simán megszoptatja a padon, olyannal, aki egy három- és egy egyévessel érkezik, és azt sem tudja, hol áll a feje, lesz anyuka talpig sminkben és lesz kinyúlt melegítőben is. Lesz, aki hamar felkapja a vizet, és lesz, aki a verekedést is elintézi egy ejnye-bejnyével. Ezek azonban csak pillanatképek. Nem tudhatod, mi van a háttérben, ki miért viselkedik és reagál éppen úgy, ahogy. Egyben azonban biztos lehetsz: neked is vannak dolgaid, amelyek miatt bárki megszólhat. Törekedj ezért a békés egymás mellett élésre, és kerüld az ítélkezést!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás