Szülő- és gyereknevelés

Virtuális autizmus: a 2-3 éves gyerekek 90%-át érinti, a legfőbb kiváltó ok a televízió, a mobiltelefon és a tablet túlzott használata

Az orvos szerint a tünetek ugyanazok, mint az autizmus más formáinak esetében.

Az Autista Gyerekekért Központ által készített tanulmány kimutatta, hogy az autizmussal diagnosztizált 2-3 éves gyerekek 90%-ának esetében a betegség legfőbb kiváltó oka a túlzott tévénézés vagy a virtuális valóság más formáinak túlzott használata.

Virtuális autizmus: a 2-3 éves gyerekek 90%-át érinti, a legfőbb kiváltó ok a televízió, a mobiltelefon és a tablet túlzott használata

„Habár napi 5 óra tévénézésnek elviekben nem kellene károsnak lennie, úgy tűnik, a gyerekek, és különösen az egészen kicsi (0-2 éves) gyerekek esetében mégis rendkívül ártalmas lehet. Nagyon sok gyerek esetében, akik több mint napi 5 órát televízió, vagy más virtuális eszköz hatása alatt töltenek, állapítottak meg késést a pszichomotoros képességek és a nyelvi készségek fejlődésében, valamint különböző viselkedészavarokat, köztük figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart és autizmust is diagnosztizáltak.” – nyilatkozta Marius Zamfir pszichológus, az Autista Gyerekekért Központ vezetője.

Ezért a szervezet kedden útjára indította az „Állítsuk meg a virtuális autizmust!” nevű kampányt, amelynek célja annak tudatosítása, mennyire súlyos következményei lehetnek a 0-2 éves gyerekek esetében a túlzott tévénézésnek.

„Autizmusnak nevezzük, mert ugyanazok a sajátos tünetek jellemzik, mint az autizmust. A tünetek teljes mértékben azonosak. Szinte lehetetlen megállapítani, hogy a gyerek virtuális autizmusban, vagy klasszikus autizmusban szenved-e, mert a tünetek tökéletesen megegyeznek. Az autizmus tünetei a következők: a szociális kötődés zavara, hiánya, a szemkontaktus kialakításának hiánya, a nyelvi készségek fejlődésének zavara, a játék, és különösen a közösségi játékok és szerepjátékok hiánya, valamint a sztereotip, ismétlődő tevékenységek megjelenése.” – magyarázta Marius Zamfir.

A pszichológus elmagyarázta, hogy ez egyre gyakrabban előforduló jelenség, és az esetek 90%-ában a szülők elismerték, hogy a kicsik napi 4-5 órát vagy akár többet is töltenek a tévé előtt.

„Ezzel a jelenséggel találkozom az új esetek 90%-ában. Amikor egy szülő felkeres, mert probléma van a gyerekkel, mindig az az első kérdésem, hogy mennyi időt töltött 0-2 éves kora között tévé vagy más virtuális eszközök előtt. Az esetek több mint 90%-ában azt válaszolják, hogy több mint 4-5 órát naponta. A tévé lehet kiváltó ok, vagy súlyosbító tényező. A klasszikus és a virtuális autizmus között fontos különbség, hogy az előbbi esetében biológiai tényezők által okozott neurológiai pusztulásról és fejletlenségről beszélünk. Ez általában visszafordíthatatlan, ezeken a területeken nem jönnek létre új szinapszisok, míg a második esetben a stimuláció és a megfelelő idegi területek fejlesztésének hiányáról van szó, amelyből a gyermek gyorsan felépül” – magyarázta Zamfir.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2008-ban tett javaslata szerint a 0-2 éves korú gyereket egyáltalán nem kellene kitenni semmilyen hasonló eszköz hatásának, a 3-6 éves gyerekeknek napi maximum egy óra, a 6-12 éveseknek pedig napi maximum két óra tévézés lehetne megengedett.

 

A cikk forrása: filantropikum.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás