Ajánló

A Két Egér könyvei a Kölöknet Könyvfesztiválon

Időpont: augusztus 25-én szerdán, 10:00–18:00 óráig - Helyszín: Tea Kiadó óbudai központja (H-1039 Budapest, Vihar utca 18.)

A Két Egér több mint egy évtizeden keresztül adott ki igényes kísérleti gyerekkönyveket: képeskönyveket, foglalkoztatókat, ismeretterjesztő könyveket. Most a Kölöknet Könyvfesztiválon újra kapható lesz egy helyen a Két Egér szinte teljes kínálata.

3 éves kortól

A kicsiknek két keménylapos könyvet ajánlunk:

A Csóka és Veréb olyan lapozó, ahol minden képnek a kék ég adja a hátteret, hiszen madarakról szól. Van benne szerelem, van örökbefogadás, csóka, veréb, galamb, gólya és egy kakukkfióka; lehet viccesre venni és lehet komolyra. Ami egyedül nincs benne, az a szöveg, mert Kun Fruzsina lapozója képkönyv (silent book), amiben csak a képek mesélnek.

Utazz bálnabusszal! Máray Mariann böngészője a bizonyítéka annak, hogy ez egérmérnökök fantáziája határtalan. Gépezeteiket (ahogy ezt az mérnökök nálunk, embereknél is teszik gyakran) egy-egy állatról mintázzák, nemcsak bálnabuszt építenek, hanem többek között zsiráfdarut, őzikeházat, léghüllős cippelint vagy éppen motormányos tengeralattmászót is. A képeken már azt böngészhetjük, ahogyan az egerek ezeket az eszközöket használják. Ami az embergyerekek számára böngésző, a kalandvágyó egerek számára termékkatalógus, melyhez Dániel András írt ajánló szöveget.

5 éves kortól

Az Utazz bálnabusszal! még nagyobb óvodásoknak is nyugodtan ajánlható, de vannak itt mások is:

Verseskötet vagy ismeretterjesztő könyv? Inkább az utóbbi, de annak egészen eszement. A Kihalni esélyes! dínókról szól versben és prózában (ezeket Várszegi Adél írta), a pixelképeket pedig Kárpáti Tibor készítette. Láthatunk képpontokból összerakott dínóportrékat, de jura-, kréta-kori pixeltájképeket is. Az összhatás lehengerlő és nagyon vicces. Dínóbarátoknak, versbarátoknak, és a pixelgrafika barátainak is ajánlható.

A varjak és a csörgőkígyó Aldous Huxley egyetlen gyerekkönyve. A Szép új világ szerzője  szokásához híven szatírát írt, de a gyerek közönségre tekintettel megmaradt a mese határain belül. Varjú (Ábris) és Varjúné (Amália) Bölcs Bagoly barátjuk segítségével legyőzik a csörgőkígyót, így végre kikölthetik fiókáikat, lesz is négy fészekalja, azaz négyszer tizenhét. Oké, de mit énekel a csörgőkígyó, és mi lesz a sorsa, miután elbukik? A magyar kiadás Máray Mariann illusztrációival készült.

Iskolásoknak

A kisiskolás korosztálynak szólnak a Két Egér ismeretterjesztő könyvei:

A Két egér kalandjai-sorozat valóban két egérről szól, a Múzeumi Egérről és unokatestvéréről, ők ketten együtt fedezik fel a hazai múzeumok művészeti kiállításait egy-egy témát körüljárva. A sorozat kizárólag a magyarországi közgyűjtemények anyagára támaszkodik, hogy a bemutatott műveket élőben is megnézhessék a gyerekek. A Színek a képzőművészet egyik legfontosabb problémáját járja körül, a színhasználatot. Nemcsak a színek szimbolikáját ismerjük meg, hanem létrejöttüket és hatásmechanizmusaikat is. A Fekete-fehér témája a fény és árnyék, a színek hiánya és a monokróm technikák, mellesleg módszertani kalauz (egerekkel) arról, hogyan kerülhetünk közelebb egy műalkotáshoz. Az Állatok a múzeumban az állatábrázolások ikonográfiáját és szimbolikáját vizsgálja az ókortól napjainkig. Nem az a kérdés, milyen állatot ábrázolt a művészet, hanem az, hogy van-e olyat, amit nem. Mindenesetre egereink végül egérábrázolást is találnak… A Bolyongások Budapesten rendhagyó abból a szempontból, hogy a két egér nem a múzeum termeit, hanem Budapest utcáit járja épületdíszeket vizsgálva. Ezek kapcsán beszélgetnek mitológiáról, építészetről, a város kulturális hagyományairól. Van térkép is, az egerek sétáját meg lehet ismételni. Érdemes!

A Két Egér másik ismeretterjesztő sorozata görög mitológiai történeteket ismertet meg kisiskolás olvasókkal. A könyvek formátuma és tördelése lehetővé teszi, hogy már harmadik osztályosok is olvassák őket. A Prométheusz, Sziszüphosz, Bellerophontész három istenek ellen lázadó hős története. Bár törvényszerűen elbuktak, nem véletlen, hogy nevük örökre fennmaradt. Az aranygyapjú három részben meséli el az aranyszőrű bárány, az argonauták és Iaszón és Médeia történetét, a görög mitológia egyik legnagyobb sztoriját.

És még…

A Kölöknet Könyvfesztiválon korlátozott példányszámban beszerezhetők lesznek más Két Egér-kiadványok is, a foglalkoztatók közül például a Furémo és az Imago, a színezők közül pedig A repülés története (egerekkel), a Szerda (Mercredi) és a Mirkó csillagközi utazása.

 

A könyvvásáron akár 20-60% kedvezménnyel kaphatóak a Tea Kiadó kötetei, és a Két egér Könyvek.

 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó