Ajánló

Könyvvásárlás a gyermekszegénység ellen – a Tea Kiadó akciója az Ünnepi Könyvhét keretében

A Tea Kiadó és az Igazgyöngy Alapítvány közös kampányában a könyvek árának fele a gyermekszegénység ellen küzdő Igazgyöngy Alapítványhoz kerül.
A Igazgyöngy vezetőjének, L. Ritók Nórának a Láthatatlan Magyarország és Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvei vesznek részt a Könyvheti akcióban.

L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország

Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban. L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország.

Egy olvasói levél:
„(…) Az elmúlt nyáron felkészülés gyanánt elolvastam a Láthatatlan Magyarország című könyvedet. Bevallom tanítói pályám során sok volt bennem az előítélet a romákkal szemben, és nagyon aggódtam a rám váró feladat miatt, mert ez az első olyan osztály, amiben már több a cigány tanuló. A könyved olvasása során azonban egy olyan komoly szemléletváltás következett be nálam, amit feltétlenül tudatni szerettem volna Veled. Egyrészt azért, mert a könyvedből kiderült számomra, hogy mennyi nehézséggel kell megküzdened, és mégis kitartóan, töretlenül haladsz azon az úton, amit a szakmai meggyőződésed és emberséged számodra kijelölt. Ez példaértékű és magával ragadó. Úgy gondolom, hogy az is egyfajta siker, hogy a könyved mondanivalója egy Tőled távol élő pedagógus szemléletén mennyit képes volt változtatni, és biztosan sokan vagytok az alapítványban, akik egy célért küzdötök, de úgy gondoltam talán örültök, hogy velem már eggyel többen vagyunk.”

Kele Fodor Ákos: A szív vége  
Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján – a Grimm fivérek nyomdokaiba lépve – újraalkotta a honi cigányság több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető mítoszait; valamint mesékké formálta az ugyancsak XIX-XX. századi cigány hiedelmek mögött húzódó történeteket is, így téve hozzáférhetővé elfeledett értelmüket.

Mivel valós néprajzi adatokból felépülő hiteles „népmesék” születtek, ezért az illusztrációk is valós történeti emlékekből: archív fotókból készültek a szürreális fotómontázsok világszerte elismert művészének, Bán Saroltának köszönhetően.

A mesék komor jellegét a könyv élfestése is tovább erősíti, amiként a kötet lapjait a piros cérnával végzett fűzés – a vörös fonálnak számos cigány hiedelemben kitüntetett jelentősége van... A könyv tipográfiájában is kapcsolatot létesít a régi néprajzi kultúrával: a könyv tervezői a múlt század fordulóján az etnográfiai lapok által használt betűtípus egy újragondolt, mai verzióját használták.

E művészkönyv tehát nem csak egy mesekötet, de egy komplex kulturális misszió is, melynek célja, hogy az elfeledett cigány kultúrjavak mind a szóbeliség, mind a vizualitás terén visszaemelődjenek a kortárs kultúrába.

 „Rég elfeledett, gazdag és lenyűgöző motívumvilág elevenedik meg a könyv lapjain, még alámerülni is gyönyörűség a hol borzongató – éppen ezért felnőtteknek szóló –, hol pedig szépségével ámulatba ejtő történetekben. Aki sorrendben olvassa e meséket, így járva be a bennük lassan kibomló világot, olyan archaikus közegbe kerül, amely nem csak a Kárpát-medencei cigányság hiedelemvilágát tükrözi, hanem azt a mitikus-mágikus gondolkodásmódot, amely valaha minden ember sajátja volt. Időutazás, mágia, szépség és életerő – minden együtt van A szív végében.” – Boldizsár Ildikó

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A könyvek árának 50%-ával az Igazgyöngy Alapítványt támogatja, ha webshopjaikban vagy az Ünnepi Könyvhéten a Tea Kiadó pavilonjában vásárolja meg azokat.

http://www.teakiado.hu/tamogatoi-vasarlas/
https://igazgyongyalapitvany.hu/webshop/

A szerzők dedikálnak az Ünnepi Könyvhéten:

L. Ritók Nóra
június 15. szombat 15:00.
https://www.facebook.com/events/2171379066243862/

Kele Fodor Ákos
június 15. szombat 16:00.
https://www.facebook.com/events/1407252289417489/

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló, video

Kölöknet hozzászólás

aláírás