Ajánló

Ne kudarcként éljük meg a tehetséget!

Már kapható Gyarmathy Éva könyve a Tea Kiadó webshopjában!

„Az értékpusztítás első menetben az, amikor a kisgyerek nem kap a fejlődésének megfelelő ellátást, és így a tehetséges kisgyerekből nem lesz tehetséges felnőtt. Ez a veszteség azonban eltörpül ahhoz a pusztításhoz képest, amit majd ez a kisgyerek fog okozni felnőve, amikor a meg nem értést, az elutasítottságot, a sok frusztrációt, amit kapott, kamatostul fizeti vissza.” 

Gyarmathy Éva: Tehetségfejlesztés Már kapható Gyarmathy Éva könyve a Tea Kiadó webshopjában!
Miből állapítható meg, hogy gyermekünk tehetséges, és hogyan „ne rontsuk el” lehetőségeit a kibontakozásra? Nyilvánvalóan Magyarországon is több tehetséges ember születik, mint amennyi hozzájuthat olyan nevelési környezethez, amely támogatná a különleges képességek fejlődését, hozzá egy egészséges lelkivilág kialakulásának esélyével. Miért?

Gyarmathy Éva – a tehetséggondozás és tehetségvizsgálat kiemelkedő szakpszichológusa - leírja nekünk, miért olyan nehéz egy kifejezetten tudásra szomjazó, értelmileg nyitott, tehetséges gyermeket nevelni vagy tanítani, és hogy hová vezethet az, ha nem vesszük észre, hogy gyermekünk idegesítőnek ható viselkedése mögött csupán meg nem élt különleges képesség vagy képességek halmaza húzódik.
Vajon milyen felnőtt válik abból a gyermekből, aki sok visszautasítást és meg nem értést kapott furcsa viselkedése miatt, mert senki sem vette észre, hogy különleges? Hogyan keletkezik, hogyan mutatkozik meg a tehetség, mitől tartjuk annak, hogyan vegyük észre?

Gyarmathy Éva: A Prima-díjas magyar lélektani szakíró legújabb könyve a mélyére tekint a „zseni-problémának”, mindezt érthetően, humoros stílusban. Nem hagyja magára az olvasót, konkrét gyakorlati tanácsokkal segíti azokat is, akik nem olvastak el, esetleg nem is szándékoznak átrágni tucatnyi száraz szakkönyvet a témában.

Minden szülőben él a vágy, hogy gyermeke tehetséges legyen. Ez sokak fejében a sikeresség szinonimája. De vajon valóban csak csillogó oldala van a tehetségnek? Oly egyszerű lenne zsenit nevelni? Mit él meg a környezetéhez képest messze szárnyaló, ezért gyakran unatkozó géniusz? Hányan tudják, hogyan telnek az apró zsenik mindennapjai, és mit kezd ezzel a környezetük?

A Gyarmathy féle szemlélet feloldja a zsenit övező negatív misztikumot, eszközt ad a talentum környezetének kezébe. Sok szempontból érthetővé, sőt, szerethetővé teszi az elsőre ambivalensnek tűnő viselkedést, és az így viselkedő embert is. Többféle javasolt módszer segítségével saját magunk választhatjuk ki, melyik felvázolt úton jussunk közelebb a tehetséges emberhez, hogyan értsük meg működését, miben segítsük őt és a kapcsolatunkat.

Gyarmathy Éva könyve korszakalkotó segítség a tehetségek kamasz- és felnőttkori pszichés problémáinak vagy tehetségtelenségbe fulladásának elkerüléséhez, és a már gyermekkorban nehézségekkel küszködők helyzetének javításához. A kötet böngészése nem csak aktív szülőknek javasolt, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv mindazoknak fogódzó lehet, akik munkájukból kifolyólag, vagy bármilyen okból emberekkel foglalkoznak.

A könyv olvasása közben az ember ráismer a környezetében élő tehetségekre, megértheti a viselkedésüket, és megtanulhatja, hogyan segítheti, kezelheti őket. A Tehetségfejlesztés – Lehetőség kezdőknek és haladóknak egy laza, érthető, ugyanakkor tudományos igényű, átfogó könyv a tehetségről, nem csak tehetségeseknek.

Gyarmathy Éva: Tehetségfejlesztés című könyvét itt tudjátok megvásárolni: Tea Kiadó 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás