Két Egér-lista

Az angyali lét tökéletlensége

Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak: Kolozsi Angéla könyve engem már a címével megvett, és elolvasva sem okozott csalódást. Ha kisiskolás lányoknak szeretnénk jó könyvet venni, nem kell tovább gondolkodni.

A szituációt jól ismerjük: vannak olyan őrangyalok, akik folyamatosan sóvárognak védenceik (az emberek) élete után. (Hogy biztosak legyünk a kontextusban, a könyv egy adott pontján egyébként az angyalok meg is nézik egy moziban az Angyalok városát… de szerencsére Körmöczi alakja nem emlékeztet Nicolas Cage-re, akkor már sokkal inkább Bruno Ganzra.) Az angyalok életet nemcsak a védenceik sorsával kapcsolatos felelősség terheli, hanem egy nagyon szigorú pontrendszer is, így nem kevés vesződségbe kerül egy angyal számára, mire legalább egy kisvárosban saját szobra lesz. Az olyan angyalnak pedig, amelyik nem tud ellenállni egy tortának, és folyton emberi alakban mutatkozik (ami szigorúan tilos), lehet, hogy soha nem lesz szobra. Körmöczi éppen ez a típus.

Emília, Körmöczi György védence nagyjából átlagos kisiskolás lány, akinek az élete boldog, csak átlagosan tökéletlen: nehezítik az iskolai barátnői intrikák, a testvéri veszekedés, féltékenység, a mindennapos reggeli rohanás. Ezekre a tökéletlenségekre próbál tökéletlen segítséget nyújtani Körmöczi, és persze előbb-utóbb minden megoldódik: mindig meglátjuk a családtagok, barátnők, egyáltalán a világ jobbik arcát.

Az angyali világ sem reménytelen, hiszen Körmöczi lefokozás helyett kap egy tanítványt, akivel végül egész jó csapatot alkotnak, így a kisvárosi szobor sem tűnik már olyan kilátástalanul távolinak. Ráadásul, ha egy angyal szorult helyzetbe kerül, ki más segíthetne, mint éppen Emília, nagyapa, az emberek. Így lesznek olykor a védencekből az angyalok őrangyalai.

Ilyesmikről szól ez a könyv.

Kolozsi Angéla szövege nem különösebben igényel képeket, de mégis kár lenne Gyöngyösi Adrienn finoman erőteljes piros-fekete, szürke-rózsaszín képeiért, amelyek vizuálisan megvalósítják ugyanazt, ami a szövegnek is az erőssége: érzékeltetik két világ találkozásának ünnepélyes hétköznapiságát (vagy hétköznapi ünnepélyességét).


Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak. Gyöngyösi Adrienn illusztrációival. Pagony, 2014.

Ennek a könyvnek három egeret adtunk. Jó szívvel ajánljuk!


Az írás eredeti változata a Két Egér honlapján jelent meg.