Két Egér-lista

Mi a Két Egér-lista?

A listáink

A Két Egér-lista célja az, hogy az eladási statisztikáktól, kiadói érdekektől és szakmai diplomáciától független, csak a minőségre koncentráló könyvajánló legyen. Egy időben legfeljebb 100-100 gyerekkönyvet és segítő könyvet tartalmaz. Annyiban mindenképpen szubjektív, hogy a végső kiválasztás zsűritagok ízlésén (ami természetesen kifinomult) és könyves tapasztalatain (amelyek számosak) alapul. Azonban ahhoz, hogy egy könyv kiválasztható legyen, számos objektív kritériumnak meg kell felelnie.

Történet

A gyerekkönyves lista nagyban támaszkodik a Két Egér Könyvesbolt (2009–2020) több mint egy évtizedes tapasztalatára, melynek része volt azon könyvek listája, melyeket teljes biztonsággal lehetett ajánlani a tanácstalan vevőknek, sőt a nem tanácstalanoknak is. A segítő könyveknél pedig hasznunkra van a Babanet és Kölöknet 20 évnyi tevékenykedése alatt felhalmozódott szakmai tapasztalat.

Hogyan választunk? (9 + 3 kritérium)

1. és egyben legfontosabb: kiemelkedő minőség mind szövegben, mind vizualitásban (ami főként az illusztrációt jelenti).
A szöveg és vizualitás értékelésekor figyelembe vesszük a szöveg és illusztráció arányát. Mások az elvárásaink (bár egyként szigorúak) egy kicsiknek szóló pársoros szöveggel, mint egy ifjúsági regénnyel kapcsolatban; ahogy más a szerepe az illusztrációnak egy képeskönyvben, mint pár fekete-fehér grafikát tartalmazó regényben. Viszont, legyenek akármilyen jók, a gyengén illusztrált jó szövegek nem játszanak, ahogy a remekül illusztrált gyenge szövegek sem.

A listára választott gyerekkönyvekre irodalmi és vizuális alkotásokként tekintünk. Ehhez képest a pedagógiai-didaktikai, pragmatikus szempontokat másodlagosnak érezzük. Nem így az ismeretterjesztő és foglalkoztató könyveknél, ahol ezek szintén lényegi szemponttá válnak.

2. Magyar nyelven íródott vagy magyar nyelvre fordított, Magyarországon forgalmazott könyvek.

3. Új könyvként beszerezhetők.

4. Csak konkrét címek szerepelhetnek. A zseniális sorozatokból, lenyűgöző szerzői életművekből is ki kell választani azt, ami a legjobb, legfontosabb.

5. Egy író alapból csak egyszer szerepelhet a listán. Kivételt jelenthet néhány olyan alkotó, akinek nagyon eltérő műfajokban, vagy nagyon eltérő korosztályok számára készültek kiemelkedő alkotásai.

6. Jellemzően élő (vagy a közelmúltban elhunyt) szerzők műveit listázzuk. Klasszikusok, félklasszikusok csak akkor kerülhetnek fel, ha valamilyen szempontból újító, izgalmas a kortárs kiadásuk (új illusztráció, korszerű fordítás stb.).

7. Műfaji és életkori megkötés nincs. Ez persze csak észszerű megszorításokkal érvényes, hiszen gyerekkönyvekről beszélünk. A korosztály 0-tól 99 év, hiszen sok gyerekkönyvnek van egy felnőttek számára is vonzó, egyetemes rétege, de természetesen felnőtteknek szóló könyvek (ha valami különös oknál fogva nem változtak gyerekkönyvvé) nem részei a vizsgálódásunknak. Másképp fogalmazva: a babakönyvektől a young adult-irodalomig minden lehetséges műfajban megjelent könyv ide tartozik. Viszont van pár gyerekkönyv, amelyek irodalmi igénnyel, de segítő könyvnek készültek, ezeket (ha megérdemlik) a segítő könyvek között listázzuk.

8. A címek sorrendje a listán véletlenszerű, nem jelent helyezést. A 100-as listán belül nem állítunk fel értéksorrendet.

9. Minden kiválasztott könyvről ajánlót írunk a lista blogjára.

Dolgozik a zsűri

A segítő könyvek kiválasztásának eltérő szempontjai

1. A segítő könyv fogalmába beleértjük a gyerekeknek készült és a felnőtteknek készült, de gyerekekre fókuszáló könyveket, legyen az alkalmazott szépirodalom, ismeretterjesztő vagy népszerű tudományos könyv, a lényeg, hogy a gyerekek valamely élethelyzetének vagy problémájának megoldásában, kezelésében, elviselésében segítsenek.

2. A segítő könyveknél az illusztráció minősége szintén szempont, de nem olyan hangsúlyosan, mint a gyerekkönyveknél.

3. A kiválasztásnál azt próbáljuk megragadni, hogy mely könyvekben van meg a hosszabb pályafutás, a klasszikussá válás lehetősége. Hiszen nagyon sok könyv valóban segít egy adott pillanatban, de aztán nyomtalanul eltűnik. A másik az a ritka eset, ami persze valamennyire összefügg az előző szemponttal, amikor egy könyv a saját műfajában tényleg valami korszakosat alkot. Na, az ilyennek nagyon örülünk.

Nincs több jó könyv, mint 100?

A célunk az, hogy szigorúan csak a minőség alapján válogassunk, úgy éreztük, hogy 100-nál több cím esetén csökkenne, relatívvá válna a kiválasztás értéke. Fontos még az is, hogy minden könyv csak a zsűri teljes egyetértésével kerülhet fel. Azonban természetesen sokkal több könyvet elolvasunk, továbbá nagyon változatos okai lehetnek, hogy egy könyv kétségtelen értékei ellenére miért nem kerül föl a listára. Ezek a könyvek is kapnak tőlünk minősítést, 1, 2 vagy 3 egeret.

1 egeret kap az a könyv, amit ajánlunk, de valamiben egyértelműen nem felel a kiválasztási elveinknek. Például remek a szövege, de csúnya az illusztrációja stb.

2 egeret kap az a könyv, amit jó szívvel ajánlunk, de mégis van egy olyan momentum, ami miatt nem tudjuk a listán elképzelni. Itt példa lehet egy olyan könyv, aminek jó a szövege, profi az illusztrációja, de ez a kettő valamiért még sincsen összhangban egymással.

A 3 egér azt jelenti, hogy az adott könyvnek ott lehetne a helye a listán, de erről nem teljes az egyetértés a zsűrin belül, vagy egy bosszantó, de nem tolerálható apróság miatt csúszik le, és persze ha valamilyen technikai oknál fogva (pl. a szerzőnek szerepel másik könyve a listán már ugyanabban a műfajban stb.) nem kerülhet fel. 3 egeret kap az a könyv is, amit valamelyik zsűritag jelölt a listára, de még nem történt róla döntés.

Az 1 és 2 egeres minősítéseket bármelyik zsűritag megadhatja, a 3 egereshez legalább két tag egyetértése szükséges.

A zsűri

A gyerekkönyves zsűri tagjai: Kele Fodor Ákos, költő, író, a Tea Kiadó főszerkesztője; Majoros Nóra (2022 elejéig), író, számos gyerek- és ifjúsági könyv szerzője; Mészáros János, szerkesztő, író, a Két Egér Könyvesbolt korábbi vezetője.

A segítő könyves zsűri tagjai: Németh Szilvia, oktatáskutató; Kele Fodor Ákos és Mészáros János.

Lehet-e könyvet javasolni?

A könyvek kiválasztásában a végső szó a zsűrié. Azonban mi sem vagyunk mindentudók, előfordulhat, hogy elkerüli a figyelmünket valami egészen zseniális könyv. A javaslatokat a ketegerlista@koloknet.hu címre várjuk.

Hogyan kerül le egy könyv a listáról?

A lista nem örök, jellemzően két, plusz egy harmadik esetben veszünk le egy címet a listáról:

Első és egyben legegyszerűbb ok: a könyv többé nem beszerezhető új könyvként.

Második ok: a könyv szerzője alkot valami sokkal zseniálisabbat, vagy más szerző előáll azonos témában egy sokkal relevánsabb könyvvel, mi pedig nézünk, hogy hogyan lehettünk ennyire vakok, hogy eddig ez tetszett.

Harmadik és remélhetőleg ritka ok: a könyvről kiderül egy olyan információ amitől az értéke kétségbevonhatóvá válik. Pl. kiderül róla, hogy plágium (vagy valami más, morálisan nem vállalható körülmény).