CsaládÉletszakaszokKisiskolás

Tanszeradományokat gyűjtünk!

Lehet nehezebb az iskolatáska?

Nemsokára felharsan az iskolákban a tanév legelső órájának kezdetét jelző csengő, addig viszont szülők - és főleg az alsós gyerekek - lázas készülődésben élnek. Számtalan apróságot és nem is olyan apróságot kell még beszerezni: van, aki új iskolatáskát kap, akad, aki emeletes tolltartóra vadászik, vizslatja a füzetek hátulján a kódszámokat, hogy akkor most ez kell-e a másodikos-harmadikos gyereknek vagy sem. Számolgatunk: most akkor mennyit is visz el a családi kasszából az iskolakezdés?

Egészen biztos, hogy sokat. Olyan sokat, hogy van, aki meg sem engedheti magának. Pontosabban a gyerekének. Nemhogy az egész pakkot, de még apró részeit sem. Mert gyakorlatilag még családi kasszával sem rendelkeznek. Ami van, az pedig kell a megélhetésre, pontosabban a túlélésre.

Ám még az ilyen mélyszegénységben élő család gyerekei is járnak iskolába. Számukra az egyetlen esély a nyomorból való kitörésre a tanulás, ám korántsem megy ez olyan könnyedén. Mert ha nincs füzete, mibe, és ha nincs ceruzája-tolla, akkor mivel írja meg a leckét? Szeretheti bármennyire is a matematikát, és lehet bármilyen ügyes is az írásban, ha nincsenek megfelelő tanszerei, sokkal lassabban halad majd.

Arról nem is beszélve, hogy mi lesz az ilyen gyerekek lelkesedésével? A kis elsősök nagy része alig várja az iskolakezdést, és jó esetben ez a hevület az alsó osztályokban meg is marad. De vajon mekkora erre az esély, ha a kisiskolás gyereknek szép táska helyett reklámszatyorban kell cipelnie a tankönyveket és ha emeletes tolltartó helyett nejlonzacskóból bányássza ki a ceruzáját?

Persze, a tanítónénik látják, hogy a gyereknek nincs felszerelése, és szóvá is teszik, először csak az osztályban, aztán a szülőnek is. Tehetik, de nem lesz foganatja. Mert ha nincs rá pénz, akkor a szülő nem tudja megvenni. Egy idő után már nem is akarja, már nem is érdekli, már feladja, belefásul. Vajon a gyerek mikorra adja fel, vajon mikorra fásul bele, hogy sosem lehet olyan, mint a többi gyerek az osztályban?

Lényegtelen apróságnak számíthat olykor egy toll vagy ceruza, egy szép vinyetta vagy egy tiszta, lapokkal teli füzet, de komoly hatással bír egy gyerek lelkére, iskola és tanulás iránti érdeklődésére és így, hosszú távon a jövőjére is.

Az Igazgyöngy Alapítvány ezért gyűjtésbe kezdett: tanszerekkel szeretnék ellátni a mélyszegénységben élő gyerekeket. Füzeteket, tolltartókat, táskákat, írószereket és egyéb tanszereket várnak az adományozóktól - a füzetek kivételével akár használtan, de azért jó állapotban is, ahogy azt A Nyomor Széle blogon is közzétették -, hogy ezek a kisiskolások is kedvvel-örömmel ülhessenek be a padokba szeptember elején. És ebben örömmel segítünk mi, Kölöknetesek is!

A segítőkész Olvasók többféleképpen is eljuttathatják a gyerekekhez adományaikat:

Segítsünk, hogy minden gyereknek élmény legyen a tanévkezdés, kaland a tanulás, és ez esetben akár kicsit nehezebb az iskolatáska!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás