CsaládÉletszakaszokóvodás

Játsszunk, de mivel?

Finom hallás-tapintás

Játszani jó. A játék a felhőtlen öröm forrása, s emellett komoly hatással van a gyermek fejlődésére. A játék lazít, tehermentesít, hiszen segít szimbolikusan feldolgozni a feszültségeket. S nem utolsósorban, a játék fejleszt is: elősegíti a mozgásos és értelmi képességek fejlődését, a gondolkodási folyamatok megindulását. Egy-egy játékszer több területet is fejleszt, sőt hatása az egész személyiség fejlődésében is megnyilvánul.

Auditív észlelés

Fontos pszichikus működésünk a hallott (auditív) információk feldolgozásának képessége. A pontos észlelés, a hangok megkülönböztetése, egyes hangok kiemelése, s ezek megfelelő egymás utáni elhangzásának felismerése, illetve a hangcsoportok egységbe foglalása.

Az auditív észlelés fejlesztését szolgálják a hangszerek. A nyeles fadob, a csörgődob, a száncsengő, a kasztanyetta, a kis cintányér, a ritmusfa, a maracas, és az igen kedvelt csettegő a hangok felismerését, megkülönböztetését, a ritmuskészséget fejleszti. Ajánlatos természetes anyagokból készült hangszereket beszerezni.

Nagyon jól használható a 3-6 éves gyerekek körében a Logico Primo játékcsalád, például a „Hol hallod a hangot?” vagy „Melyik hanggal kezdődik?”. A hangfelismerést, a hangok helyének tudatos megfigyelését segíti, fejleszti a hallási figyelmet és a beszédhanghallást is.

A Logico sorozat nemcsak az auditív- és a vizuális észlelést, hanem többek között a figyelmet, a térbeli tájékozódást, a sorrendiséget, a szókincset, a kommunikációs készséget, a gondolkodást, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát, stb. is fejleszti, tematikusan, korcsoportokra lebontva a „feladatokat”.

Tapintásos (taktilis) észlelés

Az észlelési csatornák között nem kicsi a szerepe a tapintásos észlelésnek. Csecsemőkorban ez a világ megismerésének fontos eszköze, három éves kor után azonban a vizuális és auditív észlelés jelentősége nő meg. Ettől függetlenül, a különböző észlelési funkciók mindegyikére jellemző, hogy az óvodáskor a legalkalmasabb a fejlesztésükre (ez az ún. szenzitív időszak).

A gyerekek nagyon szeretik a Tapintás dominót és a Tapintsd és számolj! játékot, illetve az érzékelő zsákot, amelyekben a hangsúly a tapintásos tapasztalatszerzésen van

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás