CsaládKonfliktusVálás

Válás és újjászületés

Kisgyermekkel egyedül maradva

Sajnos túlságosan is gyakran megtörténik, hogy az egyik szülő − többnyire az anya − magára marad, akár a kisbaba érkezése után röviddel, vagy cseperedő gyermekkel, gyermekekkel. Van úgy, hogy közösen megegyezik a pár, hogy nem folytatják együtt, de bizony megesik az is, amikor a szakítást csak az egyik fél kezdeményezi, ezért a másik elhagyottnak érzi magát.

Egy válási gyász feldolgozása kegyetlenül nehéz folyamat, kisgyermekekkel pedig fokozottabban megterhelő. A szülő birkózik a veszteség fájdalmával, többnyire tele van haraggal a másik fél iránt, vagy bűntudata van, ha ő az elhagyó fél, de akár akkor is, ha ő az, akit elhagytak, vagy közösen jutottak el a válás melletti döntésig. Hiszen, ha türelmesebb lett volna, ha nem tette volna ezt, vagy azt, vagy többet tett volna…

A gyermekeknek azonban vidám és játékos kedvű szülőkre van szükségük, és olyanra, aki tisztelettel beszél szülőtársáról a gyerekeknek. Ez bizony gigantikus feladat egy krízisállapotban lévő ember számára, ugyanakkor a nehézségek mellett erő -és örömforrást is nyújtanak a gyerekek.

Egy válás feldolgozása hosszadalmas folyamat, ami meglepi az elszakadó párokat. Senki nincs arra felkészülve, hogy milyen mély fájdalommal jár a leválás, és nem is álmodják, hogy ez akár évekig is eltarthat. Annál is inkább nem gondolják, mivel a környezet elvárása valóban az, hogy néhány hónap elteltével lépjenek túl a történteken, nézzenek előre, és térjenek napirendre a történtek felett.

Súlyos tévedés azonban azt feltételezni, hogy ez ilyen egyszerű. Még abban az esetben is, ha a pár élete valóságos pokol volt a napirenden lévő veszekedések, vagy a teljes elhidegülés miatt, a szétköltözés után mégis szembe kell nézniük a legkülönbözőbb érzelmi megterheléssel. Ennek a kötődés a magyarázata, amely minden kapcsolatban létrejön, méghozzá igen hamar, ugyanakkor nehezen történik meg az oldódása.

Gyakori, hogy ennek következtében a párok sokáig játsszák a szét-össze, szét-összeköltözés játékát, mivel akkor, amikor szétmennek, súlyos hiányt szenvednek, és rádöbbennek, hogy „nem tudnak egymás nélkül élni”. Amint visszarendeződik a kapcsolat, ismét előjönnek a korábbi problémák, tehát a pár csalódottan ismét szétmegy. Vannak, akik ezt többször is megismétlik, mire elhiszik, hogy a kapcsolat valóban zátonyra futott.

Mire érdemes figyelni egy válás folyamán? Elsősorban a gyerekekre természetesen, hogy minél kisebb sérüléssel ússzák meg a történteket. Igyekezzünk tisztelettel, sőt, szeretettel beszélni a gyermek másik szülőjéről, támogassuk a láthatásokat, és minél hamarabb alakítsuk ki az új rendet, amelyben biztonságban érzi magát. Biztosítsuk továbbá arról, hogy nem ő, nem ők a felelősek szüleik szétválásáért.

A válás hatása a gyermekekre

Napjainkban, amikor a házasságok fele válással végződik, a gyerekek jó részét érinti a kérdés: Mi lesz a válás után? A szakemberek, vizsgálva az érintett gyermekeket, azt találták, hogy nem a válás ténye az, ami leginkább megviseli őket, hanem az, ahogyan történik. Mik azok a tényezők, amelyek leginkább megterhelik a gyerekeket a válás előtt, illetve utána? Bővebben...

Fontos továbbá elgyászolni a kapcsolatot annak minden szépségével és nehézségeivel együtt. Igyekezzünk átélni az érzéseinket, és nem elfutni előlük – pótcselekvésekkel, elhamarkodott új kapcsolattal elfedni azokat. Nézzünk szembe saját felelősségünkkel is, hiszen így több esélyünk lesz a későbbiekben egy jobban működő kapcsolatot kialakítani.

Vegyük igénybe a minket körülvevő szociális hálót − barátok, hozzátartozók támogatását. Hasznos professzionális segítőt is igénybe venni, vagy a csoportos feldolgozást választani.

Az első kétségbeesett időszak elteltével − bár a fájdalom még továbbra is jelen van − kialakul az új élettér, felismerjük, hogy képesek vagyunk az önálló életre. Megérezzük saját erőnket, sőt, eddig ismeretlen erőforrásokat fedezünk fel magunkban. A krízisek további hozadéka, hogy érettebb személyiségekké válunk, olyan erő birtokába jutunk, amely életünk végéig birtokunkban marad.

Singer Magdolna

www.singer.hu

Válás és újjászületés szeminárium:www.juliavagyokesvalok.hu

A szeminárium vezetői trénereket is kiképeznek, akik önállóan vezethetnek VÚ szemináriumokat az ország különböző területein.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás