Citromkrém recept: ünnepi süteményekbe, nyári gyümölcstortákba tökéletes!
Gasztro
Recept – Ez a kellemesen fanyarkás citromkrém az angol változatú lemoncurd mintájára készült apró leheletnyi változtatással. Mutatjuk a trükköket, fortélyokat.
Az alábbi krémtölteléket elsősorban ünnepi tortákba hoztuk, de gyümölcstortákat is kitűnően fel lehet dobni vele. Hűsítő nyári pohárkrémnek pedig egyszerűen tökéletes!
Hozzávalók
- 4 egész tojás
- 200 g cukor
- 1 dl citromlé (frissen facsarva)
- 5 (bió) citrom reszelt sárga héja
- 100 g jó minőségű vaj
Citromkrém elkészítése
1. A tojásokat és a cukrot gépi habverővel fehéredésig keverjük.
2. Hozzáadagoljuk a frissen facsart citromlevet és a reszelt citrom héját, gépi habverővel tovább elegyítjük.
3. Egy kisebb lábasban felett folyamatos (!) kevergetés mellett felfőzzük a krémet, amíg be nem sűrűsödik (ez kb. 15 perc). Nem kell gőz felett készíteni, elég gázrózsa vagy villanyplatni felett. Liszt, pudingpor szintén nem szükséges bele, mert a tojások miatt a krém be fog sűrűsödni.
4. Miután a citromkrém langyosra hűlt, belekeverjük apránként a vajat. Fakanállal jó alaposan átkeverjük.
5. A citromkrémet hűtőben hagyjuk megdermedni. Ha kellően összeállt, akkor már kenhetjük is bele a tortákba, süteményekbe.
Nagyon fontos: a krémes süteményeket, tortákat ne akarjuk azonnal felszeletelni, mert nem fog sikerülni. Azokat legalább egy estén át a hűtőben hagyni kell összeérni, összedermedni. Csak akkor lesz szépen vágható a torta, ha ezt a fázist nem hagyjuk ki.
Miért használjunk bió citromhéjat?
A citrusok héját a szállíthatóság, eltarthatóság miatt gombaölő és egyéb vegyszerekkel kezelik (tiabendazol E230, E232; imazalil, prokloráz; ortofenil-fenol E231, ortofenil-fenol) ezért citromhéjat, narancshéjat nem szabad süteménybe reszelni, teába áztatni, kivéve, ha bió citromról van szó. Ám aggódni sem kell, hiszen attól még, hogy a gyümölcsök héja vegyszerrel kezelt, a húsa minden további gond nélkül fogyasztható. Vagyis, ha a receptben reszelt citromhéj szerepel, akkor ahhoz mindenképpen bió citromot válasszunk.