Életmód

Zöldhagymás halkrém (recept) kencének – 2 perces ünnepi finomság

Halkrém, halpástétom

Ha valami gyors, mégis elegáns finomságot keresünk, ez az ízletes zöldhagymás, petrezselymes halkrém tökéletes választás. Pár perc alatt elkészül, és a reggelitől az ünnepi asztalig mindenhol megállja a helyét. Vendégváró falatkáknak, ünnepi reggelik, hideg halas vacsorák kiegészítéséhez tökéletes.

A halkrém receptet pillanatok alatt össze lehet állítani: különleges szendvicsekhez, kencének, tojástölteléknek ajánljuk. Elkészítési idő: 5-10 perc, azonnal fogyasztható.

Hozzávalók:

  • 200 g makréla halkonzerv (vagy bármilyen más halkonzerv)
  • 1 egész citrom facsart leve
  • só, bors
  • 1 ek mustár
  • 1 ek vaj
  • 1 zöldhagyma
  • petrezselyem
  • 1/2-1 sárgarépa (nyersen)

Halkrém készítése (recept):

Semmi mást nem kell tenni, mint a fenti hozzávalókat jól összekeverni. Halkonzervek esetén arra ügyeljünk, hogy az olaj/konzervlé ne kerüljön bele a krémbe, azaz öntsük le. A sárgarépát kis lyukú reszelőn reszeljük le, és nyersen adjuk hozzá a halkrémhez.

A fenti összetevőkön kívül még szinte bármit hozzákeverhetünk ízlés szerint, néhány példa:

  • apróra vágott olívabogyó
  • apróra vágott főtt tojás
  • apróra vágott uborka
  • apróra vágott dió
  • kapribogyó
  • majonéz
  • lila hagyma
  • zöldfűszerek
  • 2 cl fehérbor

Arra érdemes ügyelni, hogy mindent egyszerre ne tegyünk hozzá az alaprecepthez a fentiek közül, mert itt is a kevesebb a több szabály érvényesül. Inkább csak egy-egy extra összetevővel bolondítsuk meg az alap halkrémet. Ha túlzásba visszük az extrázást, akkor a hal jellegzetes íze fog elveszni.