Medvehagyma pesztóval töltött ravioli (recept) – Ilyen finomat még életemben nem ettem!
Receptek medvehagymával – A ravioli elkészítését sokáig bonyolultnak hittem, de amióta rájöttem, hogy pofonegyszerűen elkészíthető, azóta minden héten ezt főzöm a családnak. Mutatom a rafinériákat. (Fotók a cikkben: Kölöknet)
A lenti medvehagymás raviolihoz a medvehagymákat frissen gyűjtögettük a családdal (május közepén még bőven lehetett szedni a lelőhelyeken). Ne essünk kétségbe, ha erről lemaradtunk, mert medvehagyma pesztóból még egyszerűbben elkészíthető. Sőt, bármilyen más készen kapható pesztóval vagy jól befűszerezett zöldségpürével is kiválóan működik.
Fotó: Kölöknet
A medvehagyma pesztós ravioli előkészítése két részből áll:
- a tésztát meggyúrni, kiszaggatni (ettől tartottam a legjobban, de felesleges volt) és
- a tölteléket összekeverni.
Ravioli készítő eszközt bárhol lehet vásárolni, ezzel töltögetjük be a tésztakorongokat. Én kétfélét is kipróbáltam, görgess tovább, és mutatom, hogy nekem melyik vált be.
Hozzávalók
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 4 egész tojás
- 1 dl víz (ha szükséges lazítani)
Töltelékhez:
- Fél brokkoli
- Házi medvehagyma pesztó vagy bármilyen pesztó
- Ízlés szerinti zöldfűszerek (sok bazsalikom, friss oreganó, zsálya, snidling, koriander)
- Só, bors
- Opc. 1 dl olivaolaj
Medvehagyma pesztós ravioli elkészítése
Fotó: Kölöknet
Ravioli korongok elkészítése:
1. A hozzávalókat alaposan össze kell gyúrni. Én annyi trükköt vetettem be, hogy 35 dkg lisztet gyúrtam össze 4 tojással, mert a sűrű alálisztezéshez 5 dkg liszt simán elfogy, és a tészta is sokkal könnyebben gyúrható így.
2. Trükk: nyújtásnál már folyamatosan alá kell lisztezni, hogy ne ragadjon le a tészta a nyújtó felületre (még egy trükk: én szilikon lapot használok). Ha alaposan lisztezünk, akkor könnyen kezelhető tésztát kapunk.
3. Olyan vékonyra nyújtjuk a tésztát (sodrófát is lisztezzük!), amilyen vékonyra csak tudjuk.
4. A lenti képeken látható módon karikákat szaggatunk.
Fotó: Kölöknet
Medvehagymás töltelék elkészítése
4. Medvehagyma pesztót készítek – ha van időm. Ha nincs, akkor a csokornyi friss medvehagymát felvagdosom (szárát is, levelét is, ki ahogyan szereti; a virága is ehető ugyan, de azt inkább dekorációra használjuk), és 1 dl olívaolajban botmixerrel elpürézem.
5. A brokkolit rózsáira szedve puhára főzőm, és ha kész, lecsepegtetem.
6. A brokkolit, medvehagymapürét vagy medvehagyma pesztót vagy bármilyen pesztót az ízlés szerint zöldfűszerekkel, sóval, borssal botmixerrel krémmé pürézem. A tölteléket kóstolgatom, ízesítem.
Fotó: Kölöknet
Fotó: Kölöknet
Fotó: Kölöknet
Raviolik betöltése, főzés
7. A lenti képen látható módon betöltögetjük a medvehagymás tölteléket: a ravioli készítő eszközöm alsó részével köröket szaggatok, a felső összehajtható részével töltögetem a medvehagyma pürét).
8. A kész betöltött raviolikat pár percig enyhén lobogó sós vízben főzöm. Én általában 2-3 perc után kiveszem a főzőléből, hogy al dente maradjon, ne puhuljon tovább, és lecsepegtetem.
9. Olívaolajjal, medvehagyma pesztóval dekorálva meglocsolva tálalom. Frissen a legfinomabb!
Fotó: Kölöknet
Fotó: Kölöknet
A képeken látható házilag készített ravioli gluténmentes lisztből készült (német üzletlánc saját márkás GM lisztjéből), tehát nem kell lemondaniuk a gluténmentes diétát tartóknak sem erről a különleges töltött tésztaételről. Jó étvágyat!