Életmód

Mi történik velünk, amikor az életből a halálba lépünk át? Izgalmas felfedezést tett a tudomány!

A tudomány egészen eddig úgy vélte, hogy az agy körülbelül öt vagy tíz perc oxigénhiány után meghal, ám erre egy új nemzetközi kutatás egyértelműen rácáfol! 

Egy kiterjedt, többéves tanulmány során 25 amerikai és brit kórházában 567 beteg agyi mintázatait figyelték meg, akik szívmegállást szenvedtek el, és amelynek többsége sajnálatos módon halálos kimenettel végződött. A Resuscitation című szaklapban megjelent új vizsgálat szerint az eredmények többek között az újraélesztés kutatására, az élet végi ellátásra és a tudatosságra nézve is mélyreható következményekkel bírnak.

Halálközeli élmények az újraélesztés során

A betegek tucatjaitól rögzített elektroenkefalogram (EEG) agyi jelekből kiderült, hogy a fokozott tudatosság epizódjai akár egy órával a szívmegállás után is előfordultak. Bár a vizsgálatban részt vevő betegek többségét sajnos nem sikerült újraéleszteni, 53 beteget visszahoztak az életbe. A túlélők közül 11 beteg számolt be az újraélesztés során tapasztalt tudatosságról, hatan pedig halálközeli élményekről.  

Az orvosok szerint az életből a halálba való átmenet olyan állapotot válthat ki az agyban, amely úgy tűnik, hogy megkönnyíti a valóság új dimenzióinak (emlék, gondolat, szándék és másokkal szembeni cselekvés) világos megértését erkölcsi és etikai szempontból.  

EZ IS ÉRDEKELHET: Gibson-teszt gyerekeknek: Megmutatja, mely agyi képességek erősek és melyek gyengébbek

Szívmegállást túlélő betegek beszámolói

A szívmegállást túlélő betegek "következetesen arról számoltak be, hogy amíg a hozzám hasonló orvosok (akik megpróbálják újraéleszteni őket, amikor úgy tűnik, hogy kómában vannak és teljesen érzéketlenek, élet és halál között ingadoznak), a saját belső szemszögükből úgy látják, hogy teljesen tudatuknál vannak" - magyarázza Dr. Sam Parnia, a kutatás vezetője a Motherboardnak adott interjúban. "Belső élményük van, és a tudatosságukat nem csak érzékelik, hanem az olyan szintre emelkedik, amit még soha nem tapasztaltak meg korábban. A gondolataik a szokásosnál élesebbek és tisztábbak lesznek. Fontos, hogy ez az élmény az egész életük átértékelésével, újragondolásával is jár" - folytatta. 

Számos tanulmány szerint a felnőtt lakosság akár 10 százaléka is átél hasonló halálközeli élményeket, ami közel 400-500 millió embert érint a világon.

EZ IS ÉRDEKELHET: 25 zseniális Albert Einstein idézet, ami mindenki számára tanulságos lehet!

Az agy kómában "téli álmot" alszik

"A legtöbb orvos azt tanítja és vallja, hogy az agy körülbelül öt vagy tíz perc oxigénhiány után meghal" - mondja Parnia, a kutatás vezetője. "Ennek az új tanulmánynak egyik legfontosabb megállapítása az, hogy ez valójában nem igaz. Bár az agy a szív leállása után leáll, és ez másodperceken belül megtörténik, ez nem jelenti azt, hogy az agy véglegesen károsodott és meghalt. Csak téli álmot alszik! Amit mi be tudtunk bizonytani, az az, hogy valójában az agy képes reagálni és újra helyreállítani a saját működését, akár egy órával később is, ami lehetőségeket nyit az orvosok előtt az új kezelések megkezdésére". 

Testen kívüli utazás

Parnia és kollégái 28 szívmegállást túlélővel interjút is készítettek a halállal való találkozásukról. A kutatócsoport megjegyzi, hogy azok az élénk élmények, amelyekről a betegek halál kapujából visszalépve beszámolnak, nagymértékben különböznek azoktól az álmoktól és hallucinációktól, amelyek a szívmegállásból való felépülés napjaiban vagy heteiben jelentkezhetnek. 

Valójában a legkülönbözőbb hátterű és kultúrájú emberek általában hasonló elemeket tartalmazó halálközeli élményekről számolnak be: például egy testen kívüli utazás egy megnyugtató helyre, például a gyermekkori otthonba, ahol a személy a saját életét egy erkölcsi szemüvegen keresztül részletesen áttekinti, majd egy megérzés követi a testbe való visszatérést. A kutatócsoport azt feltételezte, hogy ezeket a közös élményeket, amelyek a valóság új dimenzióinak bepillantását is magukban foglalják, az élők számára hozzáférhetetlenek.   

    "Amikor megnéztük a halál felidézett élményeit, ezek valójában univerzálisak voltak, és a témák mind egybevágtak" - mondta Parnia. "A következtetésünk az, hogy ez egy valódi élmény, amely csak a halállal hívható elő. Ahogy az életből a halálba lépünk át, valahogyan bekövetkezik ez az élmény.
Lényegében azt fedezzük fel, hogy mi történik mindannyiunkkal, amikor átlépünk az életből a halálba; mi történik a tudatunkkal"

 - összegezte a tanulmányt a kutatás vezetője. 

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás