ÉletmódEgészség

Ki legyen a példaképem?

Avagy Norbi Update reggelire

Kétségtelen, hogy a médiacelebritásoknak megvan a lehetőségük arra, hogy befolyásolják, formálják látásmódunkat. Ez a tény lehet üdvös, ugyanakkor nagyon veszélyes is. Mi történik akkor, ha nem „a Szabadság vezeti a népet”, hanem valaki más?

A közelmúltban Schobert Norbi állásfoglalásaival volt tele a média, ki így, ki úgy fogadta.

Norbi Update
Teczár Szilárd! Kérj bocsánatot a Nőktől!
Most úszol az egy perc hírnévben és Sebestyén Balázsnak támadsz? Az én véleményem: Te kérj bocsánatot a Nőktől!!! Esetleg beadsz egy feljelentést azért is, hogy március 8-at ünnepeljük és nincs külön kiemelt férfinap? Esetleg előreengedni se kelljen már az ajtóban a Nőket? Esetleg kézcsók járjon a hozzád hasonló hímszerű egyedeknek is? A fajtád miatt sok Nő melózik, miközben az ilyenek otthon tévéznek... Én utálom amikor egy Asszony gürizik és a "férfi" évek óta állásra vár, miközben otthon "segít".
Képzeld el, ha a jövendő feleséged is a hatósághoz fordulna, mert Te élvezel a gyereknemzés alatt, de Ő súlyos fájdalmakat él át a szülésnél! Vezessenek áramot a férfiak heréjébe miközben a nejük szül? Ébredj már! A világ nem az egyenlőségről, hanem az egyensúlyról szól! Piedone a vizilovakkal, én a Nőkkel vagyok!
Aki Nő és egyetért, az megosztás és lájk! Köszönöm! Norbi”

Norbi Update
Megosztom, hogy ne lehessen eltussolni...
Csütörtökön este Soroksáron, csoportosan egy kötéllel hátulról megfojtottak egy kerékpárúton kocogó 36 éves, kisgyermekes családanyát, akivel a gyilkosság után aljas és ember által igazán elképzelhetelen tetteket műveltek az elkövetők! Megerőszakolták. A néma vagy elnémított médiumok egy kétsoros hírben kommentálták ezt a döbbenetes szürnyűséget. A feltételezett elkövetőkről annyit tudni, hogy többen voltak és népes családjukkal folyton terrorizálták lakókörnyezetüket.
Sajnos etnikai támadás volt és az áldozat Kardos Lajos egykori rendőrségi iskolatársam és kollégám felesége volt.
A hírt egy szintén egykori és ottani kollégám juttatta el hozzám. Borzasztóan megráz, összeszorul a szívem, mert az én Feleségem és a Ti Feleségeitek is futni járnak. Eljött az idő, hogy ilyen esetekben legyen halálbüntetés. Nem azért mert csupán ez a minimum, hanem legyen benne a felizgult állatokban a tudat, hogy eljöhet a halál és nem a mi pénzünkön kapnak 20 évre meleg szállást, ételt, orvosi ellátást. Sajnálom, de nem bírtam nem megosztani... Norbi”

Én nagyon rosszul fogadtam. Szörnyen indulatos lettem a nyilatkozataitól, így vártam is másfél hónapot, hogy letisztulva reflektálhassak a témára. Ez a cikk csak közvetve szól Norbiról, ugyanis rajta keresztül szeretném megmutatni azt, miért lehet veszélyes egy sokak által példaképnek tartott ember nyilvános szava és cselekedete.

Forrás: a Norbi Update Facebook-oldala

Tudom, sokan szeretik és sokan nem szeretik Norbit. De én nem a szimpátiáról vagy antipátiáról szeretnék írni. Amiben hiszünk, az segít. Ezt persze csak részben gondolom így, mert ha tételezzük fel, valaki auralátóhoz megy a lelki problémáival, attól még nem gondolom, hogy meggyógyítja, de időszakosan jobban lehet az illető. Csupán attól, hogy megfogalmazta és elmondta valakinek a problémáját, és ő maga is gondolkodott róla. Mindez nem az auralátónak köszönhető.

Így van ez a Norbi Update-tel is. Alacsony kalóriatartalmú ételek és a sport kombinációja kiváló módszer, ha fogyni szeretnénk. Ez nem Norbi találmánya. Hiszen attól, ha valaki odafigyel az étkezésére és intenzív testmozgást végez, biztosan fogyni kezd és a teste átalakul.
Ettől függetlenül értem, hogy jobban elhisszük az átalakulás tényét annak, aki a személyiségünkhöz közelebb áll. Ha pedig tudjuk róla, hogy ő maga is túlsúlyos volt, és egy szálkás, arányos testalkatú ember lett belőle, még inkább hinni fogunk abban, amit képvisel. A cikkem célja nem az, hogy hazai és nemzetközi kutatással támasszam alá, melyik diéta a leghatékonyabb, de annyit tudni lehet, hogy az életmódváltozás hoz igazán eredményt (sport és megfelelő táplálkozás).

Emlékszem, kamaszként Béres Alexandra szóba sem jöhetett, helyette a karcsú testalkatú Cindy Crawfordra tornáztam. Bíró Icában pedig akkor rengett meg a bizalmam, amikor az a szóbeszéd járta, kivetette a lengőbordáit, hogy még karcsúbb legyen. De addigra már annyira elköteleződtem a has-fenék-comb videókazettának és persze magának a személynek, az ő imázsának is, hogy mindezt elvonatkoztattam a szimpátiámtól. Meg igazából sosem volt szimpatikus, ez csak hab a tortán, gondoltam. A torna különvált az embertől. De erős a gyanúm, hogy van olyan követője, aki a hatására vetette ki a lengőbordáit (ha te, lengőbordakivetető olvasod ezt a cikket, kérlek jelentkezz a szerkesztőségben), még akkor is, ha az egész nem is igaz. Mert igen is képesek vagyunk azonosulni azzal, akit követünk. Előbb-utóbb maga az ember lesz a példaképünk. A maga teljes egészében.

És itt jön a képbe Schobert Norbi, aki sokaknak példaképe. Felnőttek és gyerekek egyaránt fogytak már le a módszerével, amit feleségével együtt sikeresen alkalmaznak. Norbi mint életmód és táplálkozási tanácsadó, edző, apa, gyerek, férj és még sorolhatnám, hány meg hányféle szerepben jelenik meg a médiában és nyilatkozik az aktuális élettörténéseiről, világnézetéről, kommentál híreket vagy éppen ajánlja az új Update lisztet. Nyilatkozatai és cselekedetei hatással vannak azokra, akik példaképüknek tartják. Igen, ismerem a szabad vélemény nyilvánítás és a szólás szabadságát, de médiaszereplőként igenis felelősek vagyunk azért, amit mondunk vagy teszünk.

Ami sokkal problematikusabb, az az, hogy sok esetben nem is mint személy, hanem mint brand (Norbi Update) tesz nyilatkozatokat.

A probléma abban rejlik, hogy a Coca-Cola esetében sem egy barna folyadékot vásárolok meg, hanem egy életérzést: egy komplex élményt, amely – a brandingnek és az abból következő kommunikációnak köszönhetően – egy kulturális jelek és értékek összetett hálózatából épül fel. E hatásmechanizmus révén a Norbi Update követői nemcsak a csökkentett kalóriatartalmú lisztet fogják megvenni, de elismerően bólogatnak majd a világnézetére és helyeslik majd a gyereknevelési szokásait. Csupán azért, mert az embernek hisznek, bíznak benne és igyekeznek minden lépésével azonosulni.

Milyen példát mutatunk?
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a gyereknevelésben nem a kimondott szavak érvényesülnek és hatnak, hanem sokkal inkább a tettek. A gyerekek árgus szemekkel figyelik a felnőttek viselkedését, helyzetekre adott reakcióit, és ezekből tanulják meg, milyen értékek mentén gondolkodjanak a világról és embertársaikról.
 

Látnunk kell azonban, hogy van egy markáns különbség a Coca-Cola és a Norbi Update között. Míg az előbbi pusztán a termékéről – termékreklámain – keresztül sugalmaz valótlanságokat (a barna lé a jókedv és az egészség záloga stb.), addig a Norbi Update a szakmai kereteken (termékeken, szolgáltatásain stb.) kívül eső kérdésekben – a köz- és a közösségi médiában – tesz közgondolkodásra ártalmas, ítélkező kijelentéseket, mint ahogy láthattuk e cikk elején.
Mi van akkor, ha ezek a kijelentések befolyásolják a gyereknevelésről vallott elveinket, vagy akár a saját gyermekeink megítélését? Az egyik kereskedelmi csatorna műsorán Norbi ugyanis főműsoridőben jelentette ki, hogy nem hagyja, hogy fia elhízott értelmiségi legyen, majd megkérdezte a kisfiút, hogy kard – amit tűzben edzenek – vagy nyál – amit vattacukorban edzenek – szeretne-e lenni.

Az, hogy Norbi a saját szakmai keretein kívül cselekszik, komoly határsértés. Ezt pedig az teszi még veszélyesebbé, hogy amit a médiában látunk mégiscsak a valóságnak egy szelete. Egy kiragadott mondat vagy cselekedet, aminek nem ismerjük a háttértörténetét, mozgató rugóit. Nem gondoljuk át. Nehéz szétválasztani az embert és a tetteit, nehéz azt hinni, hogy egy kitartó, kemény munka eredményeként létrejött test csökkent értékű belsőt rejt. Hogy remek edzésprogramja van, de butaságokat beszél. Hogy adakozik és szereti az anyukáját, ugyanakkor megnehezíti gyermeke életét azáltal, hogy rákényszeríti a saját életét. Nehogy már szegény a saját megküzdési módját képes legyen kialakítani és a saját hibájából tanulva építkezni, nem.

Ehelyett ország és világ végignézi, ahogyan az iskola és az otthoni tanulás után a futópadon megszégyenül. Akinek van iskolás gyereke, vagy ismeri a mai oktatási helyzetet, az pontosan tudja, milyen állapotban tér haza egy mai fiatal a suliból. És hogy mihez van kedve. Vajon hogyan érzi magát egy prepubertás gyerek, ha viszont látja nem teljesen tökéletes testét és azon cinikusan humorizáló, bántó apját? A legnagyobb baj az, hogy mindezt nem képes elmondani. Mert ha képes lenne, nem szerepelne a TV-ben és nem nevetne rajta a kisiskolások tömege.

A kognitív disszonancia redukció megakadályoz bennünket abban, hogy elhiggyük, Norbi remek szakember, de mérhetetlenül előítéletes, ami leginkább rasszista mondataiban nyilvánul meg. Sokkal inkább azt gondoljuk, vagyis hisszük, hogy egy jó ember, aki jót akar az embereknek, azért fáradozik, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. És a gyereke is jobban érezze magát a bőrében. Csak aztán ne lepődjünk meg, ha az edzőtermek megtelnek kis puhos kamaszokkal, akiket apu vagy anyu hajtott oda, hogy lefogyjanak. Bármilyen áron. Akiket apu vagy anyu nem fogad el olyannak, amilyenek, és ezt bár nem mondják ki, de a tetteik erről tanúskodnak. Akiket apu vagy anyu szeret, csak éppen rosszul szeret. És mi, akik „Norbik” szeretnénk lenni, tönkretesszük gyerekeinket.

Amit teszünk, amit mondunk, az fényképként ég bele gyermekünk agyába és képes pontosan lemintázni azt. Éppen ezért kétszeresen is veszélyes, ha média-celebritások felelőtlenül, határátlépően nyilatkoznak és (ön)kritikátlanul teszik közszemlére cselekedeteiket. Amiképpen Norbi életeket megjobbító termékei terjednek, úgy örökítjük tovább a káros kulturális mintákat, életvezetési gyakorlatokat is. Az igazi felelősség tehát nem is annyira abban áll, hogy hány látensen előítéletes felnőtt rajongót tüzel explicit cigányozásra, hanem abban, hogy mindezt a következő generációnak adjuk tovább.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás