ÉletmódGasztroétkezés

Finom a finomfőzelék?

Valószínűleg senki nem közömbös a finomfőzelék iránt, de valami azt súgja, hogy lényegesen többen vannak a fújozók, mint azok, akik tényleg szeretik. Hallotta valaha valaki hangosan dicsérni ezt a fehér masszába gyömöszölt zöldségkupacot? Emlékeim szerint leginkább ilyen összefüggésben szerepel: Finomfőzelék? Fúj! Pedig a neve azt hivatott bizonygatni, hogy ez igenis ízletes. Kezdjük az étel tudományos meghatározásával!

Ezt írja a Wikipédia: „A finomfőzelék olyan főzelék, amelyben sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, kelvirág és zöldborsó, néha kukorica van. Gyakran szerepel az óvodai, iskolai menzák étlapján. Elnevezése a goebbelsi propaganda iskolapéldája. Olykor vegyes tavaszi főzeléknek is nevezik.”

A goebbelsi propaganda pedig szintén a Wikipedia meghatározása szerint: „Az argumentum ad nauseam (nausea latinszó jelentése: ’tengeri betegség’, ’okádhatnék’[1]) olyan érvelést jelent, ami az állítás igaz voltáról úgy próbál meggyőzni, hogy gyakran elismétli ugyanazt. " Tökéletes elnevezés a finomfőzelékre, nem?

Én magam nagy főzelékpárti vagyok, de valahogy a finomfőzelék kívül esik még az én preferenciámon is. Valószínűleg azért, mert amiket kóstoltam, azok tényleg nem voltak finoman elkészítve. Vagy túl édes volt az étel, vagy túl sűrűre habart vagy rántott alap, amiben megállt a kanál, de mindenképpen egy nagy fehér lisztes massza emléke él bennem, kevés répával és borsóval színesítve. Mit lehet ezen szeretni?

A mellé kínált szokásos feltét, a sült párizsi vagy egy kis fasírt, esetleg bundás kenyér végképp nem áll összhangban a gyerekek ízlésével. Mert általában a gyerekek nem szeretik keverni a sós és az édes ízeket. Mint ahogy nem szeretik a gyümölcsös húsokat, úgy lehet, hogy nem ízlik nekik ez a sós-édes kombináció sem. A különböző ízek vegyítése, illetve ezek befogadása, sőt szeretete már a kialakult, felnőtt ízlés sajátja, gyerekekre nem jellemző.

Mégis mindenáron meg akarjuk szerettetni a kicsikkel ezt a főzeléktípust. Otthon, az óvodában, az iskolai menzán egyaránt - ahogy ezt a Wikipedia is megírta. Tudunk valami érdemi argumentumot azzal kapcsolatban, miért is kell is kell mindenáron finomfőzeléket enni? A répa, a borsó önmagában, párolva egy kis vajjal, vagy egy nagy húsleves részeként sokkal-sokkal finomabb, mint édes-lisztes masszába ágyazva. Ami ráadásul nem is igazán korszerű, sem túl egészséges.

A válasz talán az lehet, hogy az anyukák úgy gondolják: én magam ugyan nem szerettem gyerekkoromban, de majd ha én készítem, az olyan finom lesz, hogy a gyerekeim is jóízűen fogják kanalazni. És aztán jön a sértődés, amikor a gyerekek nem eszik meg a finomfőzeléket. Az ok egyszerű: felnőtt korra megváltozik az ízlés, és ami egykor nem ízlett, az mostanra fogyaszthatóvá, sőt szerethetővé vált. De emlékezzünk magunka – gyerekként mi sem ettük meg.

Lépjünk túl a finomfőzelék elnevezésen, és kezdjük el friss tavaszi vegyes főzeléknek hívni ezt az ételt. Már az elnevezés is egy élénkzöld, jóízű, üde tavaszi étel képét juttatja eszünkbe. Bővítsük, dúsítsuk, turbózzuk fel az eredeti, túlontúl egyszerű receptet, és meglátjuk, csoda történik. Ne hallgassunk a klasszikus, megszokott receptajánló oldalakra, fedezzünk fel újakat. Annyi szimpatikus gasztroblogger kísérletezik a neten.

Manapság, amikor a főzelékek reneszánszukat élik, sorra nyílnak a divatos főzelékfaló ételbárok, és amikor a legmenőbb séfek egymással versengenek a klasszikus főzelékek újragondolásában, bátran újítsuk meg mi is a finomfőzeléket. Tegyünk bele friss sárgarépát, zöldborsót akár hüvelyestől is, sok friss petrezselymet, zsenge karalábét, esetleg egy pár szem kukoricát és egy-két kelbimbót, csak a színe kedvéért. Öntsük fel tejszínnel, használjunk liszt helyett kukoricakeményítőt, és főleg: ne cukrozzuk agyon!

Egy pötty édesítés nem árt az ételnek, mert a borsó ízei egy pici cukortól jönnek ki igazán, de tényleg nagyon mértékkel édesítsünk. A feltétet ne tegyük rá az ételre, adjuk mellé. Ne ragaszkodjunk a bundás kenyérhez vagy a fasírthoz, adjunk hozzá egy szelet csirkemellet vagy sült virslit, esetleg pici, kerek gyerekbarát fasírtot, netán halrudacskát. Néhány receptötletet a finomfőzelék új elkészítéséhez ezeken a blogokon is találhattok: Chili és Vanília, Gabojsza- Anya az isteni.

Ti hogyan készítitek a finomfőzeléket?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás