ÉletmódGasztroétkezés

Karalábé, medvehagyma, retek – irány a piac!

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, még ha ez nem is mindig érződik az időjáráson reggelente: megjelentek a friss zöldségek a piacon, ami egyértelmű jele az évszakváltásnak. Menjünk ki a piacra! Ne egyedül és ne kipipálandó feladatként, hanem a gyerekekkel, játékból, szórakozásból, ismerkedésképpen a világnak ezen színes és nyüzsgő szeletével.

Én magam szívesen vásárolok piacon, ahol sokféle üde, friss és egészséges zöldség közül lehet válogatni. A gyerekek is szeretik ezt a hangos, színes kavalkádot. Igaz, velük nem olyan egyszerű a bevásárlás, de megéri egy kicsit több időt ráfordítani, és körülnézni valamelyik őstermelői piacon vagy fedett csarnokban. Egy a lényeg: jó szorosan fogjuk a kisgyerek kezét, nehogy elsodródjon mellőlünk.

A nagyobbakkal már érdemes megbeszélni, hogy ha véletlenül elveszítenénk egymást, melyik az a pont, ahol találkozunk. Ki kell nézni egy jellegzetes boltot vagy messziről észrevehető cégért, amit biztosan mindketten újra megtalálunk, és ahol bevárhatjuk egymást. Ez egy olyan biztonsági szabály, amely megnyugtató a szülőnek, gyereknek egyaránt, és leveszi a vállunkról a folyamatos aggódás terhét bevásárlás közben.

Nézzük, mi lehet érdekes egy gyereknek a piacon! Először is az a sok színes zöldség és gyümölcs egymás hegyén-hátán. Menjünk közelebb egy-egy standhoz, és vegyük végig, mi az a piros, mi az a zöld, az a fodros, az a sárga, az a fehér. Magyarázzuk el a gyerkőcnek, melyek azok a zöldségek, amelyek először jelennek meg a tavaszi kínálatban.

Legelőször is az újhagyma. Ezt a pici gyerekek nem igazán szeretik, de az ovisok egy szelet friss vajas vagy májkrémes kenyér mellé már annál inkább. Adjuk kezükbe, szagoljuk meg és magyarázzuk el, hogyan bújik ki a földből ez a filigrán zöldség. Így talán sikerül megszerettetni gyerekeinkkel ezt a sok vitamint tartalmazó egészséges fűszernövényt.

Aztán jön a hónapos retek. A vidám, piros golyóbisok egy csokra egész más látványt nyújt a valóságban, mint egy mesekönyv lapjain. Hazatérve, megtisztítva a friss retek remek rágcsálnivaló, selymes, lágy íze – tavasz elején még biztosan nem kesernyés – igazi csemege a gyerekeknek is.

Következhet a karalábé. Levesnek, főzeléknek nem túl népszerű – pedig nagyon finoman el lehet készíteni sok petrezselyemmel és tejszínnel –, de nyersen felvágva és elrágcsálva remekül kiváltja a ropit és a chipseket is.

Nézzük, mi az a nagy csokor haragos zöld levél, ami olyan, mint amit a virágcsokrokba tesznek díszítéskén! Medvehagyma! Ez a mostanában egyre népszerűbb fűszer valójában vadon termő fokhagymaféle. A levelek íze olyan, mintha fiatal fokhagymát kóstolnánk. Nem is ajánlatos magában enni, de egy habos, vajas krumplipürébe nyersen felaprítva-belekavarva egészen új irányt és ízt ad az ételnek.

Ha hideg vacsorát készítünk otthon, érdemes ezeket a zöldségeket megtisztítva, a színek harmóniájára figyelve szépen együtt tálalni. Biztosan nem lesz olyan családtag, aki nem akarná megkóstolni őket egy szelet kenyér, felvágott, sajt mellé.

A zöldségek után menjünk végig a húsos soron, ahol az üveges hűtőkben jól felismerhetően látszanak a csirkék, libák, pulykák, malacok – persze, csak akkor, ha magunk is bírjuk a látványt.

Ne hagyjuk ki a savanyúságos pultot, a száraztésztákat és a mézárust sem. Ha van egy-egy ismerős nénink vagy bácsink, akiknél rendszeres vásárlók vagyunk, biztosan elnézi, ha a gyermek fizeti ki a vásárolt árut, és belemegy a „boltos játékba". Ez nagy élmény minden gyereknek.

Végezetül ajánlom még a tojásárust és a gombász bácsikat, akik nagy szeretettel és hozzáértéssel, türelmesen mutogatják az egyes ehető gombákat. Elmagyarázzák, megszagoltatják a gyerekekkel a különböző típusú gombákat, és még elkészítési ajánlatokat is tesznek sokszor.

Ha elég nyitottak és érdeklődők vagyunk, nemcsak a gyerekek, hanem mi magunk is sok élménnyel és ismerettel gazdagodva, friss termékekkel megrakodva fogunk hazatérni piaci körutunkról. Néhány ilyen felfedező túra után nem is tudjuk majd elképzelni mindennapjainkat hetente legalább egy piaci nap nélkül.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás