Életmód

Kávérajongásból szerelemszakma: biztos, hogy a diplomáé a jövő?

Bankárból pék, jogászból és marketingesből kávéház tulajdonos: egyre többen hagyják ott diplomás karrierjüket, és kezdenek új életet. Bár évtizedekig azt sulykolták belénk, hogy a sikeres élet biztosítéka a diploma, sokan mégsem érzik az eredeti szakmájukat hivatásuknak. Szerencsére ma már sok olyan szakma közül választhatunk, ami egyben szerelem is.

Ilyen például a barista szakma, azaz a kávékészítés művészete is, ahol a világ egyik legnépszerűbb élvezeti cikke áll a középpontban

Több, mint egy csésze kávé - specialty kávézók 

Bár a kávé elsődleges célja, hogy élénkítse a szervezetünket és frissebbek legyünk tőle, mégsem ez az, ami először eszünkbe jut róla. Hanem inkább az illat, az íz, az aroma és kellemes hangulat, de még ennél is több rejtőzik egy csésze kávéban. Kávé és kávé között is óriási különbségek vannak, nem mindegy hol terem, kézzel szüretelik-e és milyen a pörkölése. Kulcsfontosságú, hogy hogyan őrlik meg és az is, hogy milyen géppel készítik.

A specialty kávézók küldetése, hogy minőséget kapjunk és az addig ismertnél gazdagabb ízélményt. Nem véletlen, hogy robbanásszerű az ilyen kávéházak terjedése, hiszen a nagyközönség is vevő a különleges élményre. A specialty kávézóban kávészerelmesek főznek kávét kávészerelmeseknek. 

Magyar sikertörténetek 

És hogy nem egy nyugati hóborttal állunk szemben, jól mutatja, hogy Magyarországon is vannak sikertörténetek. Várady Tibor például jogász volt, de már fiatalon rajongott a minőségi kávéért. A kávén kívül vonzotta a vendéglátás is, ahol az elégedett vendégek mosolya azonnali sikerélményt nyújt, Így elvégzett egy barista tanfolyamot, és több helyen is dolgozott, hogy minél jobb legyen új szakmájában. Most egy sikeres kávéház, az Espresso Embassy tulajdonosa. 

Hasonló cipőben járt Lonkai Márton is, aki eredetileg a telekommunikáció területén dolgozott. Az útja hasonló volt, mint Tiboré, megszállottan rajongott a minőségi kávéért. A barista tanfolyam után a pult mögött szerzett gyakorlatot, versenyekre járt és folyamatosan képezte magát. Jelenleg ő is egy saját kávézót, a Steamhouse Café-t üzemelteti.

Kávékészítés mesterfokon

Bár a barista szakmát sokáig nem ismerték el, igazán jó kávét csak magasan képzett szakember tud készíteni. A jó kávéhoz ugyanis rengeteg dolog szükséges. Ismerni kell a kávéfajtákat, és, hogy hogyan kell őket feldolgozni. Magas szintű technikai tudás kell a pörköléshez, és a kávéfőzők, darálók használatához. A latték és capuccinok elkészítése pedig tökéletes tejhabot kíván, amire művészi díszítéseket lehet alkotni. De a szakma mestere mesélni is tud: ismeri a kávé történetét, és az azt fogyasztó embereket is. 

Barista tanfolyam - első lépés a szerelem munka felé

Mint minden új pályán, ezen a területen is igaz, hogy az első lépések a legnehezebbek, és egyben a legfontosabbak is. A barista szakma elkezdésekor nagyon fontos, hogy olyan tanfolyamot válasszunk, ahol komoly szakmai múlttal rendelkező oktatók tanítanak. Érdemes figyelembe venni, hogy régóta tart-e az iskola képzéseket, és, hogy kínálnak-e a tanfolyam elvégzése után munkalehetőséget. 

Mi a Bestmixert ajánljuk, ahol mindez teljesül, és nem csak Budapesten elérhető a barista tanfolyam, de az ország számos más nagyvárosában is. És ugyan az út a tanfolyam után még hosszú, de a lépések egy olyan hivatás felé vezetnek, ami hosszú távon is örömet okoz. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás