ÉletmódSzabadidő

5 hasznos tipp a nyári szünetre – Egy pedagógus anyuka tanácsai kisiskolás gyerekek szüleinek

A nyári szünetnek a gondtalan kikapcsolódásról, lazulásról, feltöltődésről, új élmények, tapasztalatok megszerzéséről kellene szólnia, ami nem mindig jön össze. Egy pedagógus anyuka ad 5 egyszerű tanácsot arra, hogy mit is kezdjünk a gyerekkel a nyári szünetben.

A tanév végének közeledtével a szülők tele vannak elhatározással, hogy mi mindent fognak a gyerekkel kezdeni a nyári szünetben. Például sok szülő gondolja úgy, hogy nyáron végre lesz idő tanulni, elővenni újra a tankönyveket, ismételni, bepótolni az elmaradásokat, gyakorolni a szavakat, a helyesírást, amire év közben nem jutott elég idő. Mintha az év közben felgyülemlett lelkiismeret furdalásukat („annyira szerettem volna tanulni a gyerekkel, csak esténként soha nem volt rá időm”), vagy épp aggodalmukat ellensúlyozva („ha még többet foglalkoznék a gyerekkel, talán nem lenne ennyire szétszórt”) úgy gondolják, a hosszú nyári szünetben végre jut idő a különórákra, hívni lehet otthonra korrepetitort.

Az év közben túlterhelt, év végére agyonhajszolt gyereknek azonban nem feltétlenül erre van szükségük.
Egy pedagógus anyuka szedte 5 pontba gondolatait arról, hogy szerinte mire való a vakáció, pontosabban, mivel kellene tölteniük a gyerekeknek a nyarat. Csupa olyan dolgokat említ, amire valóban nem biztos. hogy jut ideje év közben a szülőknek... Íme.   

 

1.     Ne tanulással, magolással töltse gyerek a nyári szünetet

Az iskolás gyerek eleget tanul év közben. A nyár az igazi feltöltődésről szóljon! Ahogy nekünk, felnőtteknek is szükségünk van kikapcsolódásra, úgy a gyerekeknek is. Nem beszélve arról, hogy egy-egy kirándulás, múzeumi látogatás alkalmával vagy éppen társasjátékozás közben is rengeteget tanul, nincs szüksége ehhez külön tankönyvekre.

2.     Sportolj minél többet a gyerekkel közösen

Sportolni jó, de együtt még jobb! Az időhiányon is segít, ha – miközben a gyerek biciklizik, rollerezik vagy görkorcsolyázik, mi kocogunk mellette. Vagy ha éppen a játszótéren játszik, mi tollaslabdázunk, pingpongozunk vagy futunk néhány kört a társunkkal, barátunkkal. (Persze csak akkor, ha a gyerek nem 2 éves, hanem már olyan nagy, aki mellett ez nyugodtan megtehető).

3.     Beszélgessetek, miközben nagyokat játszotok, kirándultok

Ritkán lehet úgy beszélgetni egy óvodással vagy kisiskolással, hogy „Gyere, igyunk meg egy kakaót, és meséld el, mi történt veled!” Ehelyett a közös tevékenység közben, amikor nem is számítunk rá, megered a nyelvük. Erre jók a kirándulások, hosszabb utazások, amikor az üresjárat erre lehetőséget ad. Ha a gyereknek megered a nyelve, hagyjuk, hadd mondja, év közben úgyis olyan kevés idő jut rá, akkor csak a „Mi volt a suliban?” kezdetű mondatokra futja.

4.     Töltse a gyerek a nyári szünetet „unatkozással”

Egy kisiskolás gyereknek már tudnia kell, hogy mit kezdjen a szabad idejével, ne mi táblázzuk be az egész napját. Szüksége van arra, hogy feltalálja magát, még ha ez az elején nehezebben is megy, előbb-utóbb, miután rá van kényszerítve, ki fog találni olyan játékokat, amelyek örömet okoznak számára.

5.     Bízz a gyerekre feladatokat, amiket önállóan kell elvégeznie

Ha év közben kevés sikerélmény éri a gyereket, akkor nyáron ezt nekünk szülőknek kell pótolni. Bízzunk rá egyszerű feladatokat, még akkor is, ha nem szívesen kezd hozzá. Ha azt látja, hogy sikerül megcsinálnia, megoldania egy feladatot, az erőt ad neki a folytatáshoz. Persze sok-sok dicsérettel jutalmazzuk. Segítsen például a lekvár főzésben, vigye le egyedül a szemetet, adhat ötleteket arra, hogyan lehetne hatékonyabb otthon a munkavégzés. Kérdezzük meg tőle, miben venne szívesen részt.

5 hasznos tipp a nyári szünetre – Egy pedagógus anyuka tanácsai kisiskolás gyerekek szüleinek

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás