ÉletmódSzabadidőKreatív sarok

Pénz nélkül, személyre szabott ajándékok

A karácsonyi várakozás, készülődés örömét tompíthatják az ajándékozás nehézségeinek stresszhatásai. Kevés a pénzünk, ötletünk. Törjük a fejünket, hogy tudnánk minden számunkra fontos embernek meglepetést szerezni úgy, hogy eltaláljuk a vágyait, örömöt szerezzünk, de ne kerüljünk anyagilag nehéz helyzetbe.

Először is megkönnyíti a helyzetünket az az elhatározás, hogy csak azokban gondolkodjunk, akik valóban közel állnak a szívünkhöz, akiket jól ismerünk is. Ilyenkor hamarabb jut eszünkbe találó ötlet. Ehhez azonban szükség van arra a képességünkre, hogy próbáljunk egy rövid időre belebújni szeretteink bőrébe. Mi foglalkoztatja leginkább, mi érdekli, milyen nehézségei lehetnek, milyen lehetőségei, milyen vágyai vannak.

Az idő, a figyelem az egyik legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk, és pont ez az, amiben gyakran szűkölködünk.

Pár nappal ezelőtt részt vettem egy karácsonyi témát is érintő beszélgetésben, ahol egy fiatalembert hallgattam. A testvéréről beszélt, akivel nagyon jó a kapcsolata, annak ellenére, hogy eltérő élethelyzetben vannak. Bátyjának gyerekei vannak, stresszes munkája, kevés lehetősége a kikapcsolódásra. Emiatt aggódott érte, úgy érzi, hogy feszült, nem tud kikapcsolódni.

Két ajándékot talált ki számára. Az egyik: egy közeli iskolában keresett és talált pingpongozási lehetőséget, ahova heti rendszerességgel le tudnak majd járni együtt, sportolni. Nem kerül sokba, csak egy kis időegyeztetést igényel. A rendszeres találkozás nemcsak a mozgás, hanem a lelki felfrissülés lehetőségét is magában hordozza. Pingpongozás közben el lehet mondani az aktuális problémákat, örömöket, amelyek meghallgatásra találnak.

A másik ajándék: kis kártyákat - „bónuszokat” ad bátyjának és családjának, amelyek lehetőségeket tartalmaznak. Ilyen szövegekkel: „Menjetek moziba, mi vállaljuk a gyerekeket” „Hétvégi kikapcsolódás-gyerekvigyázás megoldva”- „Ha úszni akarsz, megyek az oviba helyetted.” „Ha szerelni kell a lakásban, vagy átrendezni, bútorokat emelgetni, számíthatsz rám”, stb.

Azt gondolom, hogy kisgyermekes családok számára nagyon használható ajándék lehet, hogy lehetőséget teremtünk nekik arra, hogy párként, vagy saját maguk számára fordíthassanak egy kis időt – amikor kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.

Az sem igényel anyagi erőforrást, ha átgondoljuk, hogy tudunk-e valami olyat adni, amiben mi jók vagyunk és ez másnak örömöt, és lehetőséget jelenthet.

Például ha valaki jól beszél angolul, és egy hozzánk közel álló nem, de szeretne megtanulni, felajánlhatjuk a segítségünket. Néha nem működik a közeli hozzátartozó, barát korrepetálása-de néha igen.

Ha tudjuk azt, hogy valaki nehezen mozdul ki otthonról, nehezen szervez meg magától programot, de lendületbe jön, ha hívják, hasznos ajándék lehet egy-egy kirándulós, összejövős program megszervezése, konkrét tervének átadása, invitálása.

Ha ismerjük egymás ízlését - zene, film, stb. terén - összeállíthatunk ezekből egy anyagot, vagy közös, kellemes emlékeket felidéző fotókat, emléktárgyakat rendezhetünk össze egy-egy díszes dobozba, albumba.

Ajándékozhatunk egy –egy napot is egymásnak, amikor a családtagok felváltva határozhatják meg, mi történjen aznap. Milyen program legyen, vagy pont az ellenkezője - ne menjenek sehová, csak otthon lógassák a lábukat, vagy külön kérhet szabadnapot stb.

Ezernyi ötlet adódhat, amely valódi örömforrás lehet, és nem pénzkérdés. Az már csak külön haszna lehet az ajándékozás eme formájának, hogy megpróbálunk egymásra hangolódni. Azzal, hogy a másik fejével gondolkodunk, a másik szempontjait is figyelembe vesszük. Az időnkénti „egymás bőrébe bújás”, más szemszögéből való gondolkodás, elengedhetetlen feltétele a harmonikus együttélésnek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás