Hány éves korunktól kezdünk el lassabban gondolkodni?

Általában úgy tartjuk, hogy idősebb korban lassabban járnak az agytekervényeink, lassabban fogunk fel dolgokat, de hogy ez valójában így van-e, azt a tudomány nemrég egy izgalmas megvilágításba helyezte.

Sokak tapasztalata szerint bizonyos képességek látványosan csökkennek a korral – ilyen például a felfogóképesség, a gondolkodás és az emlékezés képessége is. Ám a tudósok legújabb felfedezése szerint ez csak részben igaz.

A Heidelbergi Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatása ezt a témát vizsgálta, amikor mintegy 1,2 millió (10 és 80 év közötti) tesztalany adatainak kiértékelését végezte. A tesztek során képeket, szavakat és bizonyos kategóriákat kombináltak. Elsőre beigazolódott az a feltételezés, hogy 20 éves kortól kezdve hosszabb reakcióidőre volt szüksége az alanyoknak, mint a fiatalabbaknak. De, hogy ez valóban csupán a kognitív képességeken múlna, az további kérdéseket vetett fel.

Hogyan befolyásolja az életkor a gondolkodási folyamatot?

Bár a tanulmány eredményei kizárólag matematikai modellen alapultak, még neurológiai vizsgálatok nélkül is érdekesek.

A kutatók megállapították, hogy a tesztben a lassabb reakciók nem annyira a gondolkodási képesség csökkenésével vannak összefüggésben, mint inkább annak tudhatók be, hogy az idősebbeknek egyszerűen több időre volt szükségük a döntés meghozatalához. Ők mindent alaposabban végigvettek és mérlegeltek ahelyett, hogy a lehető leggyorsabban választ adták volna.

Eddig úgy tudtuk, hogy a szellemi gyorsaság még 30 éves korig is növekszik, majd 60 éves kor körül kezd csökkenni.

„Ezzel a vizsgálattal megkérdőjelezik a szellemi sebesség életkorral összefüggő lassulásának széles körben elterjedt elképzelése” – magyarázza a Dr. Mischa von Krause, a Heidelbergi Egyetem vezetőmunkatársa. „Elemzésünk arra utal, hogy a hanyatlás sokkal később kezdődik az életben, mint azt korábban feltételeztük.”

Úgy tűnik, az idősebb emberek egyszerűen több időt szánnak a döntéshozatalra, például a tapasztalatuk miatt.

Egyes tesztalanyok inkább arra törekedtek, hogy ne hibázzanak, azzal szemben, hogy gyors választ adjanak. Ettől eltekintve az ilyen teszteknél nem csak a kognitív képességek játszanak szerepet, hanem ebben az esetben a tesztgép működtetésére való fizikai reakciókészség is.

A mentális egészség is szerepet játszik

És mint tudjuk, az öregedési folyamatot nem lehet megállítani, szakértők a mentális egészség karbantartására hívják fel a figyelmet. Ha nem akarunk idő előtt megöregedni, és még 60 éves korunk felett is fittek szeretnénk maradni, akkor ügyelnünk kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az elegendő mozgásra, és a szellemi fittségünkre – ezek akár néhány évet is hozzáadhatnak az életünkhöz.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás