Szülő- és gyereknevelés

Szakértő: Minél előbb ismerjük fel a megkésett beszédfejlődést, annál nagyobb eséllyel korrigálható

Gyerekfejlődés

A lányok és a fiúk beszédfejlődésének indulása is különbségeket mutat, hiszen a lányoknál már korábban kell felfigyelnünk bizonyos jelekre – mutat rá Kereki Judit gyógypedagógus.

Körülbelül 2 hónapos koruk körül a babák magánhangzókat kezdenek hallatni, elkezdik az anyanyelvet gyakorolni, illetve hangjuk intenzitását is képesek változtatni. Általában 4 hónapos korukban csendül fel először egy-egy hangosabb nevetés, és 5 hónapos koruktól kezdik a körülbelül 9-10 hónapos korukig tartó gagyogást. Ennek során ciklikusan ismételgetnek pár betűs hangsorokat, melyek egyre rövidülnek, és egyéves életkor körül elhangzik az első, tudatosan kimondott szó is.

A kisgyerekek nyelvi fejlődése különböző

Az anyanyelv elsajátításának üteme nagy eltéréseket mutathat az egyes gyermekek között. Éppen ezért felesleges összehasonlítani a gyerekek fejlődését.

Általában akkor beszélünk a beszédindulás késéséről, ha 2,5-3 éves kor után – ép hallás és ép értelem mellett – a gyermek még nem birtokol 50 szavas expresszív szókincset. Ez a feltétele annak ugyanis, hogy szókombinációkat hozzon létre. Ennek hiányában a megkésett beszédfejlődés, az alália állapota áll fenn.

A lányok és a fiúk beszédfejlődésének indulása is különbségeket mutat, hiszen a lányoknál már korábban fel kell figyelnünk bizonyos jelekre. Problémára utal, ha a lánygyermek 18 hónaposan, a kisfiú 2 évesen még nem mond szavakat, vagy ha kislányunk 2 éves kora körül, illetve fiunk 2,5 éves korára nagyjából csak 20 szót használ, vagy már hónapok óta nem növekszik az általa használt szavak száma.

A megkésett beszédfejlődés okai lehetnek:

 • öröklődés
 • a szülési sérülés
 • a koraszülöttség
 • a különböző fertőző betegségek
 • környezeti tényezők, mint az ingerszegény környezet, a testvérsorban elfoglalt hely, és természetesen az a körülmény, ha keveset beszélnek a kisgyermekhez.

Minél hamarabb történik meg a megkésett beszédfejlődés felismerése, annál nagyobb eséllyel korrigálható, annál valószínűbb, hogy az elmaradás teljesen vagy jórészt behozható, és a későbbi tanulási kudarcok megelőzhetők.

Mi utal megkésett beszédfejlődésre?

 •     ha a csecsemő keveset gagyog
 •     gagyogása egyhangú
 •     ha beszédfejlődése megreked az első szavaknál - vagy meg sem indul
 •     ha egyszerűsíti a szavakat (például csak az első szótagot mondja ki)
 •     ha a kisgyermek elhagyja, vagy helytelenül használja a ragokat, képzőket
 •     ha szókincse csak a 3. életév végére kezd lényegesen gyarapodni, és még 4-5 éves korban is szegényes
 •     előfordulhat nála tartós pöszeség, dadogás, hadarás is
 •     jellemző lehet a szótalálási és mondatszerkesztési nehézség
 •     a későbbiekben is megmutatkozó, nyelvtanilag is helytelen beszéd

Összefügghet a beszédfejlődéssel a mozgás fejlődése is: veszélyeztetett lehet a megkésett beszédfejlődésre az a kisgyermek, akinek a mozgásfejlődésében késés mutatkozik - például másfél évesen kezd el járni -, vagy akinek fejlődéséből egy-egy szakasz - például a mászás - kimarad.

EZ IS ÉRDEKELHET: Az autizmus korai jelei – a babádnál tapasztaltad valamelyiket?

Mi a teendő?

 • Fontos, hogy minél többet, és lehetőleg minél korábban beszéljünk a gyermekhez, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy már a magzat is képes az anyai hang más hangoktól való megkülönböztetésére.
 • Meséljünk, mondókázzunk, énekeljünk sokat együtt!
 • Ne utasítsuk el, ha mutogatva közöl valamit, azt a látszatot keltve, mintha nem értenénk őt, mintha csak a szavait lennénk képesek megérteni! Ezzel csökkentjük a kicsi közlési vágyát, és éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amire valójában törekszünk.
 • A közös tevékenykedések közbeni beszélgetések, az általunk kitalált vagy éppen olvasott mesék pótolhatatlanok.

Nem szerencsés a tévére bízni a gyerekek nyelvi fejlesztését, de ha már a televízió elé ültetjük őket, jól válogassuk meg, hogy milyen mesét nézhet és mennyi ideig a tévében – hiszen abból, hogy a képek lekötik a figyelmét, még nem következik az, hogy érti is a műsort.

Kihez forduljunk, ha problémát észlelünk?

Ha aggódunk a gyermek beszédfejlődésének elmaradása miatt, keressünk fel:

A pedagógiai szakszolgálatok logopédiai intézményegységeiben illetve logopédiai szakszolgálatot (itt 3 éves kor felett végzik csak a gyerekek ellátását, de azokon a területeken, ahol nincs más ellátási forma és van az intézményben megfelelően képzett szakember, fiatalabb gyerekek terápiás ellátását is felvállalják)

– eredeti cikk –
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás