Hírek

Erdélyi családoknál gyógyulnak a lelki sérült kamaszok

Németországi alapítványok közvetítésével erdélyi családoknál tanulnak beilleszkedni a társadalomba lelkileg sérült németországi fiatalok - írja a Székelyhon portál.

Az évek óta zajló programban kiegyensúlyozott erdélyi családoknál olyan 12 és 18 év közötti németországi fiatalokat helyeznek el, akiknek a társadalmi beilleszkedését Németországban nem sikerült biztosítani. Balázs Lehel, a Speranta Copiilor (Gyermekek Reménysége) romániai alapítvány programvezetője a portálnak elmondta, a szülői jogtól megfosztott, alkoholista vagy drogfüggő szülők lelkileg sérült gyerekei kerülnek erdélyi családokhoz.

Településként egy serdülő

"A befogadó szülők felváltva járnak dolgozni, mivel a gyerekek egész napos felügyeletet igényelnek. Iskolába nem járnak, házi tanítóval készülnek fel a záróvizsgákra. Az egyénre szabott programot és a tanszereket Németországból kapják, vizsgázni is ott fognak, a német iskolai követelményeknek megfelelően. Aktívan részt vesznek a család életében, ily módon megtanulják, megtapasztalják a normális családi életet. Mint minden gyereknek, nekik is csak nyugalomra, szeretetre és elismerésre van szükségük, meséli Balázs Lehel. Mivel sérüléseiket, rossz társadalmi tapasztalataikat Németországban szerezték, településenként csak egy serdülőt helyeznek el, vigyázva, hogy ne érintkezhessenek egymással. Ettől függetlenül nincsenek elzárva a helyi kortársaktól, a szocializációs lehetőségektől. Szüleikkel általában havonta kétszer beszélnek telefonon."
Forrás

A német gyámhatóság kiemeli a kiskorúakat a számukra káros családi környezetből, és első lépésben kis létszámú németországi nevelőotthonokba vagy családokhoz helyezve próbálja beilleszteni őket az iskolarendszerbe. Azok a fiúk kerülnek külföldi befogadó családokhoz, akiknek a beillesztésével helyben sikertelenül próbálkoztak. Az átköltöztetés célja az, hogy kiemeljék őket a helyi környezetből, és ezáltal biztosítsák számukra egy új kezdet lehetőségét. A német gyerekek aktívan részt vesznek a befogadó családok életében, ily módon megtanulják, megtapasztalják a normális családi életet. "Mint minden gyereknek, nekik is csak nyugalomra, szeretetre és elismerésre van szükségük" - mondta a portálnak Balázs Lehel. A gyerekek nincsenek elzárva helyi kortársaiktól, a szocializációs lehetőségektől. Iskolába nem járnak, magántanárral készülnek a németországi záróvizsgákra.

Bár a program végén a gyerekeket visszatelepítik Németországba, ők később is tartják a kapcsolatot a befogadó családdal, amely teljes jogú tagjaként kezeli őket. A programhoz a német állam biztosítja a serdülők ellátási költségeit és a felügyelők képzését. Eddig különböző romániai alapítványokon keresztül körülbelül kétszáz németországi gyermek gyógyult erdélyi családoknál.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás