Iskola

A matek is lehet menő? Pekka Peura órájára sorban állnak a diákok

Finnországban eltörlik a tantárgyakat – adtuk hírül mi is a Future Work Festival honlapján. De jó nekik – sóhajtott kamasz unokahúgom, – nincs náluk több matek, nyelvtan, kémia óra. De akkor hogyan tanulják meg azt, amit muszáj? Hogyan csinálják, hogy nincs biflázás és mégis tudják a tananyagot?

A finn oktatási rendszert Európában mindenhol csodaként emlegetik. Valóban, a PISA nemzetközi tanulói teljesítmény mérésben a finn iskolások régóta az élen végeznek. Mi a recept? Ne legyenek osztályzatok? A diákok érdeklődése irányíthassa a tantárgyak sorrendjét, sőt, még a tantárgyak sem szükségesek?
Legyen élmény a matematika tanulása, siker minden diáknak, hiszen ennek oktatása nagyon fontos a jövő munkái szempontjából – mondja Pekka Peura finn matematika és fizika tanár. Peurát a finnek beválasztottak a száz legértékesebb iskolai véleményvezér közé, és így lehetőséget kapott arra, hogy elképzeléseit egy másoknak is példaként szolgáló programban megvalósítsa.
Miért olyan fontos a matematika oktatása? Mert karrierek sorát nyitja meg az előtt, aki ért hozzá. Csak Magyarországon több, mint 22 ezer programozó hiányzik a munkaerőpiacról. A hasznosítható matek tanulása pedig azt jelenti, hogy programozóként biztosítod állásod és álomfizetésed a következő évtizedekre, ugyanakkor egy szabadon beosztható, önálló, a világon bárhonnan végezhető munka esélyét is megkapod.

Pekka Peura gyakorló középiskolai tanárként első kézből beszél nekünk arról, milyenek a hétköznapok, vagy éppen hogyan zajlik a számonkérés, felkészítés a vizsgákra, versenyekre, felvételikre matematikából. A Finnagóra támogatásával a Future Work Festivalra érkező sztár tanár beszél majd az anyanyelv és a matematika tanításának összefüggéseiről, a csoportos munka kiemelkedő szerepéről. Arról, hogy milyen sikert hozhat, ha a diákok saját tervezésben jutnak el a maguk által megfogalmazott célokig?

“A megfelelő tanulási környezet teret enged a megbeszélésnek, ahol mindenki szót kap. Elfogadjuk egymást és a különböző véleményeket, ahogyan az eltérő tanulási sebességet is. Ne szégyelljük, ha jók vagyunk valamiben, de azt se, ha rosszak. Az ösztönző tanulási környezet biztonságot jelent, ahol a diák kifejezheti magát és kiteljesedhet.” – mondja Pekka Peura.
Az élményalapú tanulás tapasztalati, mélyen a gyerekekbe ivódott, megszerzett tudást jelent. A diákok saját tanulmányi naplót vezetnek, majd önértékelési megbeszélést tartanak. A vágyott és valós eredményeket vitázva vetik össze. Így az iskolások valódi, önálló döntései lesznek. Pekka Peura bemutató tanítását május 17-én a központi napon az Akvárium Klubban a Volt Lokálban nézheted meg 10.45-kor.

Jegyvásárlás és további információk: https://futureworkfestival.hu/reszt-veszek

 
Címkék: iskola

Kölöknet hozzászólás

aláírás