Iskola

Aludni szeretnék! Hullafáradt, kiégett, szorongó kamaszok kérnek segítséget

Ne csodálkozzunk, ha a mai fiatalok felnőve nemigen lesznek empatikusak velünk. Mi sem vagyunk azok velük – mondja a szakember.

Kedves szülők, tanárok, felelős felnőttek, térjetek észre! – írta a wmn.hu oldalon megjelent cikkében minap Kerpel Éva, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványszakmai vezetője.

Az alapítvány által működtetett Yelon anonim chates beszélgetéseiből idéz:

„Három napig ne akarjatok tőlem semmit. Aludni szeretnék”

Aludni szeretnék! Hullafáradt, kiégett, szorongó kamaszok kérnek segítséget

– ezt kéri egy kamasz karácsonyra.

„Rettegek a sötétben. Nem tudom, hogy változtassak és min. Anya és apa folyton siet. Nem nagyon vannak igazi barátaim”

– írta egy másik. A 18 év alatti fiatalok közül sokan szoronganak, és tulajdonképpen arra is alig van idejük, hogy segítséget kérjenek.

Az alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése. Olyan tapasztalt szakemberek hozták létre és működtetik, akik évek óta gyermekvédelemmel, gyermekjogokkal, bántalmazott gyerekekkel foglalkoznak.

Eredetileg azért indították Yelon nevű segítő szolgáltatásukat, hogy javítsanak a szexuális életet érintő, jócskán elavult iskolai oktatáson. Az iskolában és családban is kevés szó esik az intimitásról, a szülők, pedagógusok nem mernek nyíltan beszélni párkapcsolatokról, szexről.

Szorongó gyerekek

Persze, ilyen kérdések is gyakran szóba kerülnek. De az alapítvány munkatársait is meglepte, hogy a szexualitással kapcsolatos kérdések mellett mekkora arányban fordulnak hozzájuk a már most kiégett, hullafáradt gyerekek másfajta problémáikkal.

„Általában 6-kor felkelek, tornázom, felöltözöm, majd megreggelizek. Apukám elvisz az isibe. Az órák után különórákra megyek, utána haza. Otthon tanulok hétig, majd fürdés, vacsi, és lefekszem vagy nézem a híradót” – idéz egy másik kiskamaszt Kerpel Éva.

„A gyerekeknek nincsen eszközük arra, hogy maguk változtassanak a sorsukon. Elsősorban a szülőknek és a tanároknak kellene észrevenniük, hogy a gyerekek kiégnek, fáradtak”

– mondta lapunknak az alapítvány vezetője. „Tiltakozniuk kellene ez ellen. Szülőknek, szakembereknek, mindenkinek, akiknek bármilyen közük van a gyerekneveléshez, gyermekvédelemhez. Együtt kellene kimondani azt, hogy ez így nincs rendben,

így tökre fogjuk tenni a gyerekeket”

– mondta.

Boldogtalan felnőttek

A probléma a szakember szerint általános, nem csak az alapítvánnyal kapcsolatba kerülő kamaszokat érinti. „Akinek van ilyen korú gyereke, láthatja, hogy ez mekkora gond. Ezek a gyerekek majd felnőttként képesek lesznek ugyan elvégezni a munkájukat, de semmi örömük nem lesz benne” – tette hozzá a mediátor. Gürizni kell, mint a szüleimnek, de nem kell ettől semmit várni - a gyerekek is ezzel a világképpel lépnek majd ki a munka világába. Jól látható, miféle generációt hozunk mi létre.”

Amelyik ország vezetése nem törődik a jövő generációjával - és a jövő generációja épp az, amelyik most nő fel –, boldogtalan felnőtteket teremt. Márpedig másfél millió 18 év alatti gyerek van Magyarországon, akikhez tartozik két szülő, ez elég sok érintettet jelent – tette hozzá Kerpel Éva. És ezek a boldogtalan felnőttek lesznek azok, akik a jövő társadalmát építik.

A szakértő szerint a mai gyerekek szülei nem sok jóra számíthatnak. „Mire ezek a gyerekek felnőnek, és gondoskodniuk kellene rólunk, nem bízhatunk abban, hogy hatalmas lesz bennük az empátia. A jelek szerint ugyanis mi sem nagyon viseltetünk empátiával irányukban.”

Hogy működik?

A chaten a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány képzését elvégzett önkéntesek várják a fiatalokat: információt adnak, illetve abban segítenek, hogy a kérdező megfelelő döntést hozhasson. Nem mondják meg, mit tegyen, de segítenek átgondolni, hogy milyen lehetőségek vannak. A chathez nem kell regisztrálni, és a beszélgetés anonim. Az önkéntesek titokként kezelnek minden beszélgetést, amelyeket később a kérdező sem tud visszaolvasni.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó