Iskola

Tanulás a hagyományos oktatási rendszeren kívül

Iskolák a határon – vagy azon túl...

1. Fürkész Innovatív Általános Iskola

Sokan szembesülnek a hagyományos oktatási rendszer nehézségeivel, rugalmatlanságával. Cikksorozatunkban megpróbáljuk számba venni és bemutatni azokat az iskolákat, amelyek a hagyományos tanterv határait feszegetik, minél több lehetőséget adva a szabad gondolkodásra, a gyermekek egyéni igényeire, a kreativitás kibontakoztatására, valamint azokat, amelyek már ezeken a határokon túl is mutatnak.

A szülők sokszor értetlenül állnak a probléma előtt, amikor gyermekük nem érzi jól magát az iskolában. Pláne akkor, ha a tanítók, tanárok közlik velük, hogy gyemekük "nem oda való". De vajon mit is jelent ez? Hogy nem elég okos, ügyes? Vagy túl eszes és unatkozik? Netán nem jó a magaviselete? Esetleg magányos, visszahúzódó, kirekesztett? Rengeteg kérdés vetődik fel ilyenkor mindenkiben. A legfontosabb talán mégis az, hogy megvizsgáljuk, gyermekünk miért nem érzi jól magát, mi a pontos oka "nem odavalóságának". 

Ha mindent körüljártunk, érdemes mérlegelni, mivel teszünk jót vele. Ha hagyjuk küzdeni a nehézségekkel vagy kiemeljük onnan és másik intézménybe visszük, esetleg egy másik rendszerbe, ahol felvállalva a szélsőségeket is, jobban tudják majd kezelni, az akár "lefelé", akár "fölfelé" kilógó diákot. És az, hogy valaki nem "átlagos", talán nem is olyan nagy probléma... 


 

"Mondd el és elfelejtem.

Mutasd meg és megjegyzem.

Engedd, hogy csináljam és megértem."

(Konfuciusz)

 

            2019 szeptembében nyitja meg kapuit a Fürkész Innovatív Általános Iskola Budán, a második kerületben. Berecz Zoltán, az iskola megálmodója és alapítója mesélt az iskolaindítás okairól, hátteréről, a nehézségekről és a sorsszerűségekről.

Zoltánék saját, koraszülött ikreik révén sokféle fejlesztést, módszert megismertek gyógypedagógus feleségével, mely tudás gyűlt és gyűlt, formálva látásmódjukat a nevelésről. Miután gyermekeik iskolás korúak lettek, évről évre egyre biztosabban érezték, hogy nem úgy és nem azt nyújtja nekik a hagyományos rendszer, amit és ahogy azt szeretnék, szükségesnek gondolnak. A tavalyi év vége jelentette a fordulópontot, amikor Zoltán egy hónapon keresztül olvasott, kutatott, a pedagógiába ásta magát, és arra a következtetésre jutott, hogy az oktatás lényege az kell legyen, hogy a gyerekek azokat a készségeket, kompetenciákat sajátítsák el  nap mint nap az iskolában, amelyekre valóban szükségük lesz majd felnőttként.

Gyakorlatilag nyolc hónap alatt építették fel a Fürkészt a semmiből. Sok állami és alternatív pedagógiájú iskolát meglátogattak, amíg összeállt bennük, mit és hogyan szeretnének megvalósítani saját alma materükben. Mivel maguk is budaiak, szerették volna itt, a 12. vagy a 2. kerületben megvalósítani álmukat, ám megfelelő épület hiányában már majdnem feladták, amikor egy váratlan telefonhívást kaptak, hogy a Tárogató úton (volt IBS) van elég hely osztályaik számára.

A tanárválasztás  kutatási eredményekre építve, tudományos alapon történt, hogy megfelelő ember tanítson, aki motivál, aki az ismeretek rendszerezésében, valamint a kapcsolatok és a kapcsolati értékek rengetegében segít eligazodni – ahogy Berecz Zoltán meséli. A pályakezdő és a negyvenes-ötvenes generációból kerestek olyan pedagógusokat, akik hisznek a gyermekekben. Első álláshirdetésükre kevesen jelentkeztek, közülük egyet sem találtak olyat, aki az elvárásaiknak megfelelt  volna. Második próbálkozásra olyan szöveget állítottak össze, melyben egyértelműen leírták, mit várnak el egy leendő "fürkészes" kollégától, valamint hogy milyen nehézségekkel, kihívásokkal, feladatokkal kell számolnia annak, aki itt szeretne tanítani (pl. 4 évet kell tudni differenciálni, ugyanazt az anyagot nyolcféleképp megközelíteni - nyolc készségeterület szerint). Egyetlen hölgy jelentkezett, aki a hirdetés alapján "magára ismert" és azóta már a nagyon képzett, elhivatott tantestület tagja, melybe a többség általában ajánlások révén került.

Bár végzettségét tekintve villamosmérnök, az iskola pedagógiai programját is Zoltán írta. A program a NAT kerettantervet veszi alapul, ám mint mondja, szétfeszítik a kereteket, amennyire csak lehetséges. Szerinte a köznevelési törvény sok olyan lehetőséget ad, amit az iskolák, pedagógusok nem használnak ki (pl. módszertani szabadság, szabad tankönyvválasztás, témanapok, projektek megvalósítása). Ő ezekre építve próbálta minél élvezetesebbé tenni a tananyag feldolgozását a gyerekek számára: olyan órák, amikor bárki bármit megkérdőjelezhet; videófelelet, online kvíz, hogy a tudásszint rendszeres felmérése ne stresszelje a gyerekeket és egyben érdekes elfoglaltság is legyen; nyitott ajtók – bizonyos időszakban bárki bemehet bármelyik órára, ami érdekli.

A tanítás 8.30-tól 16.00-ig tart. Hogy a délelőtt ne legyen túl zsúfolt, pihenőórát iktatnak majd be, mely foghíjakat a délután folyamán pótolnak. Mivel a kerettanterv lehetőséget ad az órák összevonására, nem 45, hanem az igényekhez igazodva, 25-135 perces blokkokban gondolkoznak.

Rendkívül fontosnak tartják az osztályközösség mellett a szülői közösség építését is, ezért már most, a tantermek kialakításánál együtt ötletelnek, hogy ősszel olyan körülmények közé mehessenek a gyermekek, ahol igazán otthonosan, jól érzik magukat.

Az iskolában még vannak szabad helyek elsőtől ötödik osztályig, ahova szeretettel várják a jelentkezőket. Mindenekelőtt azonban egy személyes ismerkedésre, bemutatkozásra, ahol a szülök maguk is megbizonyosodhatnak arról, hogy valóban innovatív környezetbe és minden különbözőséget kezelni tudó pedagógusok kezébe kerülnek majd gyermekeik.

 

További részletek az iskoláról, pedagógiai programjáról és a jelentkezésről itt.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás