Iskola

Mehetnek a levesbe az angol nyelvű óvodák?

Az óvodák elnevezésében nem lehet utalni az angol nyelv oktatására, csak a nemzetiségi nyelvekre, például a németre, és a nevelési programból is törölni kell a nyelvoktatást. - írja a 24.hu.

Ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol – ezzel kereste meg több olvasó a 24.hu szerkesztőségét. Az egyik, angol nyelvű képzést alkalmazó óvodát például arra kötelezték nemrég, hogy haladéktalanul hagyja el a nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, és ezt a nevelési programjából is gyomlálja ki. Olvasónk értelmezése szerint az intézmény nem hívhatja fel a figyelmet arra, hogy különleges szolgáltatást nyújt: sem a nevével, sem az óvodai repertoárt részletező tájékoztatójában. Eddig ez volt a vonzereje az óvodájának, viszont ha nem engedelmeskedik a hivatal által előírtaknak, akkor búcsút mondhat a működési engedélyének.

Nem egyedi esetről van szó, más intézményekhez is befutott a napokban hasonló tartalmú levél az illetékes kormányhivataltól. Telefonos körkérdésünkből az rajzolódott ki, hogy

a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek a fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

A kereslet egyébként nagy a piacon, sok külföldi él és dolgozik Magyarországon, köztük olyanok, akik például multinacionális cégeknél dolgoznak, 2-3 évet töltenek itt, és aztán áthelyezik őket esetleg a világ másik szegletébe. Ezek a szülők a gyerekeiket angol nyelvű intézményekbe íratják be a világon mindenütt, és keresik az idegen nyelvű óvodákat a diplomaták vagy éppen a vegyes házasságban élő párok is.

A cikk teljes egészében a 24.hu oldalán olvasható.

A nyitókép: Sóki Tamás / MTI

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: iskola hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás