Iskola

Melyik időpontban legfogékonyabb a gyerek a tanulásra? Orvos válasza

Egy hosszú és fárasztó iskolai nap vagy hét után nem csoda, ha a gyerek nehezen ül le gyakorolni, tanulni, legyen szó fogalmazásról, angol szavak memorizálásról vagy matematikai egyenletek rendezgetéséről. Valamennyire könnyebbé tehetjük a tanulást iskolás gyerekünk számára, ha arra is tudunk ügyelni, hogy milyen időpontban ültetjük le a gyerekeket a házi feladatai fölé, hiszen egészen máshogy fog a gyerek agya, ha friss és kipihent.

 

Dr. Cornelia Schäfer német doktornő a Bunte magazin kérdésére elmondta, hogy a gyerekek számára a megfelelő napszak kiválasztása valóban döntő lehet.

Nem mindegy, hogy mikor ül le a gyerek tanulni

A Doktornő szerint az optimális tanulási idő az információfeldolgozás bioritmusán alapul. Eszerint a többség reggel 9.00 és 11.00 óra között a legfogékonyabb a tanulásra, ezért ez a legjobb időpont az új anyagok feldolgozására és befogadására.

Délután 13.00 és 15.00 óra között viszont a szervezet déli mélypontját éli. Gyermekeknek ezt az időt érdemes étkezési szünetre, rövid szundikálásra vagy friss levegőn való szaladgálásra fordítaniuk.  

Miután a déli szieszta ideje letelt, újra elő lehet venni a tankönyveket. Délután 15.00 és 18.00 óra között ismét jól fog az agy, a késő délutáni, kora esti órák ugyanis a legalkalmasabbak arra, hogy a tudást tartósan elraktározzuk a hosszú távú memóriánkba, vagyis ilyenkor érdemes átismételni a reggel megtanult anyagot.

Agyunknak is szüksége van szünetekre

A megfelelő időbeosztás mellett a szünetek is különösen fontosak a hatékony tanuláshoz.

A gyerekeknek körülbelül 30-45 perc aktív tanulás után (de legkésőbb 1,5 óra után!) 15-20 perc szünetet kellene beiktatni a tanulásba.

Ezekben a rövid megszakításokban a gyerek ne kezdjen bele játékba vagy más nagyobb tevékenységbe, hanem rövid lazítással, vízivással, szellőztetéssel, minimális testmozgással javasolt kikapcsolódnia.
A tanulási légkört még kellemesebbé és oldottabbá tehetjük a gyerekek számára, ha a szobahőmérsékletet 20-22 fokra állítjuk, koncentrációt segítő illóolajakat csepegtetünk szét a szobában - teszi hozzá a Doktornő.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás