Iskola

"Szardíniasztrájkba" kezdtek a szülők az iskolák zsúfoltsága miatt

"Szardíniasztrájkba" kezdett vasárnap az izraeli szülők egy része, a hét első tanítási napjának számító napon nem engedték iskolába gyermeküket tiltakozásul a nagy osztálylétszámok miatt.

Az utóbbi hetekben a szülők számos helyen szardíniakonzervvel a kezükben tüntettek gyerekük iskolája előtt.

Emiatt Izrael nyolcvanegy településének általános iskoláiban marat el a tanítás vasárnap, noha az oktatási minisztérium előzőleg közölte, hogy hivatalosan van oktatás ezen a napon is.

A szülők azért sztrájkolnak ily módon, mert az iskolák nagy részében harmincöt körüli az osztálylétszám - de nem ritka a negyven fő fölötti létszám sem, - s ha valamilyen okból valamelyik osztályban harminckettő alá csökken a gyerekek száma, akkor az illetékesek összevonással mesterségesen alakítanak ki túlzsúfolt osztályokat.

A szülői munkaközösségek szövetsége azt követeli az oktatási minisztériumtól, hogy a szeptemberben kezdődő új tanévben maximum harminckét fős osztályokat indítsanak, mert különben nem engedik iskolába a nebulókat, sztrájkkal indítják az új iskolai évet is. A parlament egyik bizottsága megvitatja az iskolai zsúfoltság ügyét, és egy olyan törvényjavaslatról dönt, amely legfeljebb harminckét tanulót engedélyezne egy osztályban.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás