Kérdések
 

Tisztelt Kölöknet Szakértők !

Kisfiam második éve jár óvodába, de sokat betegeskedik és sokat marad ki. Nem is szeret oda járni, reggelente kész katasztrófa az elindulás, délután viszont az eljövetelkor duzzog, cirkuszol .

Úgy vettem észre ,hogy  nehezen illeszkedik be , illetve ha más nem keresi a társaságát akkor " neki úgy is jó ". Vannak akikkel együtt játszik, de az óvodán kívül nem tartjuk a kapcsolatot, soha nem hívják szülinapozni ...stb.

Az óvodában erre külön nem figyelnek az óvónénik, sok a gyerek... gondolom a betegségek , kimaradások nem segítenek a helyzeten ,de itthon is próbálom az óvodát pozitív színben feltüntetni, ösztönözni, hogy keressen barátokat, a gyerek annyival " lerendezi a dolgot ", hogy neki a család a barát, a testvérek, anya, apa, nem érti meg, hogy ez mást jelent és fontos a vele egykorúak társasága is.

Korábban vittem sport foglalkozásra ,de az sem érdekli , semmilyen családon kívüli közösségi dologba nem lehet bele vinni . az óvodában nincsenek kötelező foglalkozások - rajzolás , ragasztás ...stb - ,mind a gyerekek kedvétől függ, a gyerek meg semmit nem akar így nem is csinál.

Már kértem ,hogy vonják be , esetleg Neki ne mondják ,hogy nem muszáj , néha valamit csináltassanak vele, mert csak a foglalkoztató füzetek feladatai érdeklik, otthonról visz be könyvet, mert az oviban semmi nem jó, minden unalmas.

Elég makacs, nagyon okos ,de félek ,hogy így az iskolában még nagyobb bajok lesznek . Nem is tudok igazán egy konkrét kérdést feltenni ,csak tépelődök ,mert érzem ,hogy valami nem stimmel.

Milyen irányba induljak, hol kezdjem a változtatást? Előre is nagyon hálás vagyok minden hasznos ötletért, segítségért !

Üdvözlettel: Kissné Gergely Henrietta
Szakértőnk válasza:

Kedves Henrietta!

Amikor elolvastam a levelét, arra gondoltam, vajon ez az anyuka mit szeretne, milyen legyen a gyereke? Barátságos, minden gyerekkel kedves, aktív közösségi ember, aki szívesen ragaszt, rajzol és mindenben az élen jár?

Kisfia nem ilyen. A legtöbb gyerek nem ilyen. Engedje meg, hogy olyan legyen, amilyen lenni szeretne. Rengeteg izgalmas dolgot ajánl neki, de úgy tűnik, ezek nem mind érdeklik. Semmi baj. Mert van, ami viszont érdekli, amit szeret. Ne foglalkozzon azzal, milyen a többi gyerek. Majd megjön neki is a kedve a dolgokhoz, de a kötelezővé tétellel csak még távolabb lesz tőlük.

A barátkozást már csak azért sem szerencsés erőltetni, mert ebben az életkorban a baráti kapcsolatok még teljesen más elvek mentén rendeződnek, mint felnőttkorban. Ilyenkor a család az első, majd kisiskolás korban ráér aggódni, ha 8-10 évesen nincsenek kapcsolatai és nem tud megnevezni egyetlen barátot sem. Ne aggódjon előre, nincs oka rá. Hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni és higgyen a gyerekének, hogy ő így is jól érzi magát a bőrében.

Ranschburg Jenő videóját ajánlom figyelmébe:
http://www.youtube.com/watch?v=5D3bFB4Iy_s

Üdvözlettel: Peer Krisztina
 

X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke