Kérdések

Kedves Izsó Ildikó! Kisfiam márciusban múlt 4 éves. Nappal szobatiszta, bár sokszor kell ilyenkor is a pisilésre figyelmeztetni, mivel elhúzza az időt és előfordul, hogy becsurog neki egy kicsi, vagy már nem is tudja visszatartani. Nem tudom miért van ez, mert sokszor pedig magától elmegy pisilni, a kakilást is megoldja. A másik nehézségem, hogy éjszaka még mindig bepisil. Van amikor persze száraz pelussal kel fel, de ez ritka. Próbáltam már nem adni rá pelust, vállalva az ágynemű mosását, ami számomra nem is probléma, de az már igen, hogyha véletlenül bepisil, akkor sem ébred fel rá. Lehet, hogy nagyon mélyen alszik? 2,5 hete született meg a kistestvére, és a hazajöttünk éjszakáján és a következő nap is száraz volt éjszaka a pelus. Nagyon örültem, de azóta újra nedves pelenkával ébredünk. Szeretném a tanácsát kérni, hogy orvoshoz kell-e fordulnunk, vagy próbáljam, hogy a nyárra nem adok rá éjszaka pelust? Olvastam arról a csengős készülékről is, ami jelez, ha már egy csepp is kicsöppen, de nem mertem kipróbálni, mert joban szeretném, ha magától ébredne fel, hogy pisilnie kell. Mit tegyek?


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

A szobatisztaság valóban akkor vehető kialakultnak, ha a gyermek önmagától képes - nappal és éjszaka egyaránt -, az ürítési funkciói szabályozására. Ennek végső határát 5 éves kornál húzzák meg, addig még elfogadható a nedves pelus. Azt javaslom, egyelőre még ne forduljanak orvoshoz/pszichológushoz, mindenképpen várják meg a nyár végét. A szobatisztaságban az önszabályozás egy fontos pont, ennek kialakulásában kell segíteni a fiát. Jó lenne megbeszélni vele, hogy figyeljen jobban a pisilésre, hiszen már nagy fiú, csak ő tudja mikor kell elmennie WC-re. Próbálja teljesen a gyerekre bízni ezt a feladatot, ne szóljon neki, engedje meg, hogy a fia mindazt megtapasztalhassa, amire szüksége van, hogy jobban odafigyeljen arra, mikor is kell pisilnie. Ha figyelmeztetik, akkor az önszabályozás segítése helyett Ön szabályozza a fiát, aki kevésbé figyel arra, mikor is kell abbahagynia a játékot, hogy még kiérjen a WC-re. Tegye egyértelművé, hogy a pisilés szabályozása egy tanulási folyamat, előfordulhatnak balesetek, mondja el azt is, akkor mi a teendő (szóljon, zuhany, bugyi cserélése).

Az éjszakával kapcsolatban ugyanez a helyzet, ha elhatározták, hogy lekerül a pelus, akkor végleg vegyék le, ne adja a fiára ismét. Jó lenne, ha ezt is együtt határoznák el, akkor hagynák el a pelust, ha már a fia is akarja.

A kistestvér születése mindig okoz kisebb-nagyobb érzelmi galibát annak a gyereknek, aki a jövevény érkezéséig a legkisebb volt. Előfordulhatnak visszaesések is, de a pici megjelenése a családban önmagában még nem akadálya a szobatisztaság kialakulásának.

A legfontosabb, hogy bízzon a fiában! Először Önnek kell elhinnie, hogy fia képes arra, hogy problémamentesen, önállóan szabályozza magát, ehhez viszont elfogadó, a hibákat megengedő, támogató légkörre van szüksége. Az önszabályozás kialakulását segíthetik azzal is, ha az életük más területén is nagyobb önállóságot kap a fiuk, ezzel is megerősítve, hogy „már nagy fiú”. Az előbb elmondottak alapján azt javaslom, hogy a sípolós készülékkel még várjanak.

Sok sikert a nyárra!

Amennyiben lenne még kérdése, kérem, írjon!

Üdvözlettel

Izsó Ildikó

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó