Kérdések

T. Szakértők! Egy barátnőm 22 éves egyetemista, lassan 10 éve küzd evészavarral. Mitől lehet egy embernek evészavara, és egy barátnő hogyan tud segíteni? Köszönöm válaszukat.


Szakértőnk válasza:

Kedves Barátnő!

Sokféle oka lehet annak, hogy valakinél kialakuljon az evészavar és tartósan fennmaradjon.
Pszichoszomatikus zavar. Biológiai,pszichológiai és társadalmi-kulturális tényezők együttesen hozhatják létre.
Vannak hajlamosító tényezők: Labilis személyiség, korábbi túlsúlyosság, alacsony önértékelés, túlzott szülői gondoskodás, tartósan fennálló, magas szintű családi feszültségek, teljesítménykényszer, szexuális élet nehézségei, elfojtott konfliktusok, önállóság, leválás akadályoztatása.
Kiváltó tényezők: Csalódások,veszteségek (válás, haláleset), kudarcok, rossz konfliktuskezelési, megküzdési módok.
Betegség fenntartó tényező:
Ha ez a tünet elfed egy más, nehezebben elviselhető nehézséget, pl a szülők házassági válságáról elterelődik a figyelem, sőt összefognak a gyermekük gyógyulása érdekében, vagy munkahelyi problémák, kudarcok elől lehet betegségbe menekülni.
A beteg tünetével átveszi a szabályozást a családtagok felett (a dac, lázadás a szülői befolyás ellen) kifejezésének eszköze. (Ezek nem tudatos működések)
A betegség kialakulásához hozzájárulhatnak társadalmi-kulturális tényezők (a túlzott karcsúság divatja) és családi minták, szokások, illetve családi működési zavarok is.

Az anorexiás családok jellemzői: Állandó és magas a családi feszültségi szintje.
Merevebbek a szabályok, nem követik az életkorbeli változásokat. A szülők nem találják az egyensúlyt a szülői kontroll és az önállóság megadásának arányaiban. Nem világosak a határok.Gyakran beleszólnak egymás dolgaiba, benyúlnak egymás személyes terébe. Gyakran előfordul, hogy a szülők gyerekeik helyett és nevében beszélnek, megnézik egymás leveleit, üzeneteit, belenéznek egymás fiókjába stb. Jellemző a teljesítmény-elvárás, a feltételhez kötött szeretet, a túlzott kontroll.
A kommunikáció nem nyílt és egyértelmű, a szülők között vannak együttműködési nehézségek.
Gyakran önfeláldozó, aggódó az anya, az érzelmek kimutatása nehézségekbe ütközik, a negatív érzelmek kimutatása elfogadhatatlan a családban. A gyermekek önállóságának kialakulása gátolt, a levállás nehezített.

A betegség több tényező együttes hatására alakulhat ki. Segítség a betegség súlyossága alapján történhet. Enyhébb esetekben önsegítés, családorvos, aztán különböző terápia alkalmas az evészavarok gyógyításában.
A családterápia a tünet funkciójának megértésén keresztül bevonja a család erejét, kreativitását. Az együttes beszélgetések következtében nemcsak a beteg javul, hanem a család feszültségei is csökkennek, a konfliktusok rendeződnek, új megoldásokat, szabályokat dolgoznak ki, az érzelmek kimondhatóbbá válnak.
Mint barátnő, mindezek mellett ajánlhat egy könyvet is: Dr. Túry Ferenc pszichiáter munkája: Anorexia, bulimia. Önsegítő és családsegítő kalauz  (a Print-x-Budavár Kiadó gondozásában jelent meg).

Üdvözlettel: Horváth Magdolna

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó