Kérdések

7 éves a kisfiam, most kezdte az első osztályt. Az a gondom, hogy a napköziben elvégzett házi feladat szinte mindig hibás, hiányos, és iszonyú ronda. Sokszor nem is hasonlítanak a betűk arra, amit gyakorolni kell. Így hát hazaérve az iskolából (17 óra körül) vacsora után nekilátunk, radír elő, és kezdjük elölről a házi feladatokat. Van, hogy 2 órát ülünk a füzetek fölött, mire rendesen megcsináljuk. Én ezt nem tartom normálisnak, a gyerekem és én is hulla fáradtak vagyunk estére. Rendszeresen összeveszünk. És most nem magamat sajnálom, csak tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy hajlandó legyen rendesen megcsinálni a feladatait. Nem tudok hatni rá semmivel sem. Segítségüket előre is köszönöm!


Szakértőnk válasza:

Kedves Kérdezőnk!

Kisfia még csak most kezdte el az iskolát, biztosan nagyon sok változás történt az életében. Az óvodában sokat játszottak, és játékosan ismerkedtek a körülöttük levő világgal.

Nagyon fontos, hogy az átállás az iskolai életre fokozatosan történjen! Éppen elég kisfiának, hogy reggeltől délután ötig az iskolában kell lennie! Az esti órákat játékkal, mozgással,kikapcsolódással töltsék! Nem baj, ha nem szép a munkája, ha girbe-gurba vonalakat,karikákat rajzol, hiszen még csak most kezdődött a tanév! Nem szabad sürgetni, nyúzni esténként. Amit megírt napközben,semmiképpen sem semmisítsék meg, mert ez kudarcélményt okoz fiának, egyre bátortalanabb lesz,egyre inkább azt fogja érezni, hogy nem képes a feladatnak eleget tenni.Ha ez nap, mint nap megismétlődik,erős szorongáshoz vezethet, ami akár testi tünetekben is megnyilvánulhat( hányinger, rosszullét formájában) és hamar feladja! A vég nélküli gyakorlással csak megutálja az iskolát, és árt az Önök kapcsolatának is.Sokat biztassák, amiben csak lehet, dícsérjék!

Üdvözlettel:Horváth Magdolna

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó