Kérdések

Kedves Szakértő! Én lassan 9 éve elváltam. Az élettársammal 8 éve vagyunk együtt. Akkor a kisebbik gyermekem 4 éves volt. Mára a gyermekem annyira “elhidegült” az édesapjától, hogy azt szeretné, hogy mondjon le róla, és hadd legyen név szerint is az élettársam az apukája. Aki bele is egyezne. Azt kérdezte a gyermekem, hogy ő megkérheti-e az édesapját erre? Mit mondjak neki?


Szakértőnk válasza:

Kedves Anyuka!

A levélből nem derült ki, mitől romlott meg kisebbik gyermeke kapcsolata édesapjával, próbálták-e rendbehozni, és hogy Ön és volt férje szülőként együttműködnek-e gyermekeik nevelésében, problémáik megoldásában. Az a legfontosabb kérdés, vajon milyen összetevői lehetnek annak, hogy eszébe jusson egy gyereknek, hogy maga "mondjon fel" édesapjának. Egy gyerek kevésbé gondolkodik jogi, formai kérdéseken. Ő átéli a család érzésvilágát, hangulatát, és igyekszik alkalmazkodni a hozzá legközelebb álló családtagok elvárásaihoz. Ezek sokszor tudattalan elvárásként jelennek meg, szóban talán nincsenek is kimondva, de a gyerek ezt nagyon is érzi. Valószínű, hogy legkevésbé neki volt befolyása arra, hogyan alakul szülei kapcsolata, és ezzel együtt az ő helyzete és lehetőségei. A  következményeit pedig ő szenvedi el legkiszolgáltatottabb módon. A legmegterhelőbb ebben a helyzetben az számára, ha választania kell szülei között. Még akkor is, ha látszólag ezt önként teszi. Ettől csak úgy lehet őt megkímélni, ha szülőként támogatják egymást, és nem ellenségként fordulnak egymás ellen.

Üdvözlettel:

Horváth Magdolna

X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó