Két Egér-lista

A nyár legjobb könyvei: Anyukamesék

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt kell mondanom, hogy a Vivandra (kiadó) csalhatatlanul válogat a külföldi gyerekkönyvek közül, mindegy, hogy svéd, francia, angol szerzők könyveiről van-e szó. Most az Anyukamesékkel és egy orosz szerzővel (Szergej Szedov) bővült a kiadó kínálata. Jobb nem is történhetett volna.

A 2013-as nyár legjobb könyvei közt elsőként a Kicsibácsit emlegettük, ami lényegében mesenovellák sorozata, az Anyukamesék is ebbe a hálás műfajba sorolható. Ezek azonban nagyon más mesék: allegóriák, erkölcsi példázatok átszőve több-kevesebb iróniával. A könyv legtöbb szövege elképesztően tömör mese, egészen meglepő, hogy milyen szűk eszköztárral és kevés szóval képes szereplőket életre kelteni, nézőpontokat bemutatni, azonosulásra késztetni az olvasót. Ennek ellenére az Anyukamesék nem felnőtteknek szól, hanem a felnőttek számára is élvezhető gyerekkönyv megszokott szereplőkkel: állatokkal, sellővel, sárkánnyal, Piroskával, gyerekekkel…

Adott tehát egy gyerekek számára (szerintem ötéves kortól) tökéletesen élvezetes, szellemes könyv, közben, ha akarnánk (persze nem), hosszú tanulmányt lehetne írni a szövegek irodalmi utalásairól, az újraértelmezett vándormotívumokról, az egyértelmű parafrázisokról.

„Hát ez rossz ötlet volt. A fiacskát nem kellett volna."

A szerző és a kiadó mellett még két nevet mindenképpen érdemes kiemelni, akik nélkül ez az élmény nem lehetne teljes: Tatjána Kormer képei olyan természetességgel simulnak a szöveggel, kommunikálnak a mesékkel, mintha szerzői illusztrációk lennének; a magyar szöveg pedig M. Nagy Miklós munkája, amiben egyszerre van jelen az ismert orosz mesefordítások szelleme sok olyan nyelvi megoldással, amire felkapja az ember a fejét.

Nincs más hátra, el kell olvasni!

…amúgy meg ebben a könyvben végül úgy is az anyukáknak van igazuk, ahogy ezt a követelőző patkány is megérteti (kicsit későn), amikor már zuhan lefelé a huszonkilencedik emeletről: „Hát ez rossz ötlet volt. A fiúcskát nem kellett volna. Miért is nem kértem inkább jó kis ementáli sajtot?!”


Szergej Szedov: Anyukamesék. Vivandra Könyvek, 2013. Illusztrátor: Tatjána Kormer. Magyar  szöveg: M. Nagy Miklós.

Ez a könyv szerepel a Két Egér 100-as gyerekkönyvlistáján!

 


A bejegyzés a Két Egér honlapján korábban megjelent írás újraszerkesztett változata.