Két Egér-lista

Erdős Pál tényleg hihetetlen élete

Megfigyeltük, hogy van néhány olyan könyv, ami a kirakatba kerülve megnyilvánulásra, állásfoglalásra készteti a járókelőket. A fiú, aki imádta a matekot ilyen. Van, akiben a matematika mozdít meg valamit, hív elő azonnal közlendő (pozitív vagy negatív) élményeket, másokból a főhős, Erdős Pál személye csal elő (kizárólag pozitív) megjegyzéseket.

A könyv az ismeretterjesztés elegáns, kifinomult fajtáját valósítja meg, többrétegű, így szól fiatalabbakhoz és idősebbekhez, a matematikában járatlanokhoz és a matematika rajongóihoz egyszerre.

A könyv első szintje az életrajz, Erdős Pál hihetetlen élete (ahogy a könyv egyáltalán nem túlzó alcíme fogalmaz), ez az, amit akár egészen kis iskolások is nyugodtan olvashatnak. Könnyed olvasmány, nem azért mintha nem feszegetne súlyos kérdéseket. Hiszen Erdős élete alapjaiban kérdőjelezi meg azt, amit az iskoláról, tanulásról, munkáról, életvezetésről gondolunk… vagy éppen a zsenialitásról (az eredményekhez a zsenialitáson kívül nem árt, ha jó esetben napi 19 órát matekozik valaki) és nem utolsósorban a barátságról.

A második szintet az illusztrációk rejtik (és a könyv végi jegyzetek magyarázzák). Az illusztrációk elsőre harsánynak, elrajzoltnak tűnnek. Amikor az ember elkezd a részletekkel foglalkozni, ez az érzés elmúlik. A képek egyfelől tartalmazzák Erdős Pál életének (az életrajban nem is mindig megnevezett) fontos szereplőinek portréit, másfelől számokat, képleteket, tételeket, amelyek Erdős életében valamilyen szempontból jelentős szerepet töltöttek be. Megtudjuk, hogy milyen tételt bizonyít középiskolás korában barátaival (Turán Pál, Klein Eszter, Szekeres György) Anonymus szobra előtt. Megismerkedünk a barátságos számoktól kezdve a königsbergi hidak problémájáig számtalan matematikai fogalommal és problémafelvetéssel. De azt is megtudjuk, hogy Erdős Lovász Lászlóval pingpongozott, és hogy az Akadémia mostani elnökének miért 1 az Erdős-száma, és Albert Einsteiné, miért 2.

Számolnak

A harmadik szint az lehetne, hogy a jegyzetek használata nélkül kutatni, megérteni az illusztrációk tartalmát… ehhez azonban már nem árt némi eltökéltség és matematikatudás.

Tehát A fiú, aki imádta a matekot igazi jó, éveken át újra és újra elővehető ismeretterjesztő könyv. Ajánlható gyerekeknek (epszilonoknak, ahogy Erdős mondaná) és laikus és matematikus felnőtteknek is. Nekem már hiányozna, ha nem lenne.


A fiú, aki imádta a matekot: Erdős Pál hihetetlen élete. Írta: Deborah Heiligman, rajzolta: LeUyen Pham. Nagyhegy Kiadó, 2014. 48 oldal, kemény borító.


Ennek a könyvnek három egeret adtunk. Jó szívvel ajánljuk!


Az írás eredeti változata a Két Egér honlapján jelent meg.