Két Egér-lista

Ez a verses mese a legjobb kapudrog!

A verses mesének és verses meseregénynek nagy hagyománya van nálunk, elég mindjárt a János vitézre gondolnunk. De Petőfit olvasni manapság már nem könnyű, ezért nagyon fontos, hogy mai magyar nyelven is megszólaljanak a versbe foglalt mesék, és meg is szólalnak, itt van rögtön a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza Keresztesi Józseftől.

Persze a hagyományos nép- és műmesék után a versek mondatai és fordulatai mindig is kicsit szokatlanok a gyerekeknek, ezért érdemes korán megismertetni velük ezt a műfajt is. Talán ez ahhoz is hozzásegíti őket, hogy később a még nehezebb eposzokat is könnyebben befogadják majd.

Ehhez kiváló eszköz lehet Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyve, mert a történet pont kisiskolásoknak való, a nyelvezete viszonylag egyszerű. De erényei nem merülnek ki ennyiben. A sütemények képzeletbeli világában játszódik a történet, melynek alapkonfliktusa, hogy a Csokisminyon királylányt elrabolta a Vérpuding, és nem akadt oly hős lovag, aki visszahozta volna őt. Ám jön a kis kiflivég, Csücsök – aki még csak nem is igazán sütemény –, és minden hősnél nagyobb hőssé válik.

A felnőttek azért fogják nagyon élvezni majd, mert a szerző rengeteg mesei figurát feleltet meg különféle sütiknek, és nagyon szellemesen teszi ezt. Tele a könyv jó értelemben vett sziporkákkal – minden bizonnyal lesz több olyan pont, ahol a szülőknek el mesélnie, melyik süti milyen. Így aztán még tanulnak is a kis mesehallgatók.

Akiknek esetleg még a versformákhoz is jó fülük van, egyértelműen hallani fogják, hogy nem csak a verssorok szép lüktetésűek, de épek és szépek a versmondatok is. Százszor jobb, mint a Túl a Maszat-hegyen...


Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza. Illusztrátor: Horváth Ildi. Móra Könyvkiadó, 2018.

Ennek a könyvnek 2 egeret adtunk. Ne szalassza el!


A írás a Kölökneten korábban megjelent cikk újraszerkesztett változata.

Kapcsolódó cikkek: