Két Egér-lista

Jóságos boszorkányság

Számos könyv létezik, mely a gyermek érkezésével foglalkozik – a saját fogantatástól a testvér születéséig –, melyek narratív formában adnak át pozitív üzeneteket, útravaló tanításokat, és léteznek mesék, melyek újszülöttek megáldásról vagy megátkozásáról szólnak. Ez kultúránk ősi része, és a mai napig számos formában működtetjük a születéskori jókívánság gesztusrendszerét. És van egy könyvünk, mely ötvözi ezeket, az üdvözlőlapokon vagy vallási szentségekkel való illetettségen túl és a személyre szabott varázsmesén innen. A Királylány születik által újfajta könyv született.

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin könyvének egyedülállósága abban rejlik, hogy az irodalom – és egyáltalán a könyv – felidéző vagy megidéző erejét, vagyis a szöveg és a kép performativitását, az olvasásélményt mint cselekvő történést a végletekig viszi: tényleg az olvasóhoz szól – vagy hát ahhoz, akinek olvasnak. És ez az olvasásélményben úgy valósul meg, hogy a gyermekünkkel együtt éppen most éljük át, hogy áldást mondanak rá(nk). Ez nagyon varázslatos, elementális élmény – a maga nemében gyönyörűen hátborzongató is.

De annak ellenére, hogy a szöveg és a képek hozzánk beszélnek, az üzenet mégsem falvédőre való vagy üdvözlőlapszagú, hanem meseszerű, de még inkább rituális szöveg, mely arról szól, hogy a megszülető leánygyermeket, így az olvasót is miként, milyen szavakkal áldotta meg külön-külön üzenettel a kilenc égi királylány, és mágikus tárgy is, mert az illusztrációk számos tárgyat és tárgyfotót is magukban foglalnak – diszkréten elrejtve szerepel benne a szerzők arcmása is! – és a könyvtárgy valóságába a gyermekünk is beléphet, hiszen van hely a nevét, annak jelentését és születésének idejét is beleírnunk.

Az útravaló bölcsességek általában könnyen fulladnak közhelyekbe vagy csengenek üresen, személytelenek vagy tobzódnak a nagy szavakban. A Királylány születik áldásmondásainak a – világban általában elhasznált – természeti képei azonban olyan kristálytiszta, egyszerű és mégis szokatlan formában, pontos, találó mondatokban szólnak hozzánk, hogy a szöveg mágiájára egyébként nem fogékony olvasó is ámul majd, és megért valamit a jóságos boszorkányságból.

És nem utolsó sorban: lányaink a nőiség sokféleségéről és csodás erényekről kaphatnak szokatlan megfogalmazásba rejtett, új benyomásokat, melyekből sokat meríthetnek későbbi életük során, ha elhiszik, hogy ők is királylánynak születtek.


Boldizsár Ildikó: Királylány születik. Szegedi Katalin illusztrációival. Naphegy Kiadó, 2009, 2012, 2018. 32 oldal, kemény borító

Ez a könyv szerepel a Két Egér 100-as gyerekkönyvlistáján!

 

A bejegyzés megírásához használt könyvet a saját könyvespolcunkról vettük le.