Két Egér-lista

Minden gyerek a felnőttek királya akar lenni – ezzel megtanulhatják, hogyan (nem)

A 20. század elején árváknak meséket író Janusz Korczak könyve kiállta az idő próbáját: mai napig letehetetlen, az utolsó mondatig zseniális. Gyerekeknek és felnőtteknek is szemfelnyitó és szemkápráztató történet, imádnivaló figurákkal egy földrajzilag, társadalmilag és etnikailag is tágas világban. Amikor már azt hiszed, nem tudja emelni a téteket, mindig meglep, és valami újat tanít.

Az elárvult trónörökös Matykó még olyan kicsi gyerek, hogy olvasni sem tud. De játszani sem, mert a palotában szigorú szabályok vannak, melyeket a lakájok és a miniszterek kényszerítenek ki. Matykó első királyi intézkedése, melyet nagy nehez tud csak kivívni, hogy a parkban együtt játszhasson a többi gyermekkel.

A történet ilyen kicsiben indul, gyermeki békaperspektívából, de hamarosan országok közötti háború poklában, nemzetközi diplomáciai dilemmákban, fekete bőrű emberevők országában, kémek csatájában, politikai reformokban, forradalmak kellős közepén találjuk magunkat – és mindezt kb. 10 éves gyermekek számára nagyon érthetően tálalva. Korczak azért zseniális, mert a magaspolitikai kérdéseket gyermeki szempontból közelíti meg, tehát a gyerekek Matykóval tudnak azonosulni, és ahogy Matykó kudarcok révén egyre jobban megérti az uralkodók feladatait és nehézségeit, az olvasók úgy ismerkednek meg fokozatosan a politikai igazságosság elveivel és a társadalmak működési mechanizmusaival. Korczak mindezt nagyon érzékletesen megrajzolja – a háború keserveit sem rejti véka alá, épp annyira részletezi őszintén, amennyire még befogadható.

De nem csak ilyesmit tanít e könyv, hanem a kulturális toleranciát, a jog- és esélyegyenlőséget is: Matykó jövendőbelije pl. egy mindenkinél derekabban harcoló, magasan intelligens feketebőrű kislány, aki sok jót tesz a fehérek civilizációjáért.

De a nemes eszményeket természetesen nem szárazon és komolykodóan tálalja: hiszen ha egy gyerek a maga tudása szerint kormányoz, abból szükségképpen lehetetlen ötletek és képtelen cselekedetek is következnek, tehát a könyv legtöbbször nagyon bájos, sokszor kifejezetten vicces.

Az „Öreg Doktor” (középen)

Az 1878/79-ban született Janusz Korczak a Varsói Egyetemen szerzett orvosi diplomát, és néhány évnyi gyermekkórházban végzett gyakorlat után harminc esztendőn keresztül (1912–1942) egy zsidó árvaház igazgatója volt. Tevékenykedett a Mi Otthonunk nevelőotthonban is, ahol lengyel árvák laktak. Gyerekeknek szóló újságot szerkesztett, és Öreg Doktor álnéven rádiómeséket is felolvasott nekik. Több mint húsz könyvet írt, és körülbelül ezernégyszáz cikke jelent meg hozzávetőleg száz kiadványban. Korczak 1942-ban a treblinkai haláltáborban vesztette életét neveltjeivel együtt.

Az I. Matykó király önmagában is fenomenális regény, de Korczak sorsát ismerve egészen elképesztő. Ha gyermekeinknek olvassuk e könyvet, a korczaki őszinteség jegyében, az író élettörténetét se hallgassuk el.


Janusz Korczak: I. Matykó király – Világmegváltás kezdő királyoknak. Illusztrátor: Marianna Oklejak. Magyar fordítás: Mócsai-Karaba Márta. Móra Könyvkiadó, 2018.

Ez a könyv szerepel a Két Egér 100-as gyerekkönyvlistáján!

 


A írás a Kölökneten korábban megjelent cikk újraszerkesztett változata.