Két Egér-lista

Parvela újra nevettet

Újra megjelent az Ella és barátai, a könyv, amely ott van a legjobb helyzetkomikumra építő gyerekkönyvek élmezőnyében. Timo Parvela nem ismer kompromisszumot, ha filozófiát váruk tőle, filozófiát kapunk, ha nevettetést kérünk, akkor ott tényleg lesz nevetés. Az Ellát azok olvassák, akik az utóbbira vágynak, nem fognak csalódni, sőt!

Az Ella és barátai magyar kiadásának története nem most kezdődött, hiszen több mint tíz éve jelent meg először a Pongrác Kiadónál. Valamiféle szerzői jogi bonyodalom miatt az eredeti illusztrációkat a kiadó nem tudta megvásárolni, ami helyettük lett, az pedig nem volt igazán meggyőző. A könyvesboltban azt a stratégiát követtük, hogy elmondtuk, hogy bár a kinézetét mi sem tartjuk vonzónak, a szöveg viszont teljes mértékben kárpótol mindenért. Az őszinteség a meggyőzés legjobb eszköze, de ez még kiegészíthető volt azzal, hogy mutattunk egy-egy kibírhatatlanul vicces szövegrészt, pl. az uszodás fejezetet. Ez már általában eldöntött mindent.

Timo Parvela 2012-ben a Két Egérben. Az Ellából olvas fel finnül.

(A másik visszatérő könyvesboltosi feladat annak tisztázása volt, hogy a cím ellenére nem csak lányoknak szóló könyv, Ella pedig nem a főszereplő, hanem az elbeszélő.)

Most már megúsznánk a magyarázkodást, az új kiadás Horváth Ildi illusztrációival behelyezi a könyvet a vizuális fősodorba. További erőssége, hogy mérete, tördelése, az illusztráltság foka alkalmassá tesz arra is, hogy kezdő olvasók saját olvasmánya legyen. Ezzel legfeljebb az az élmény vész el, amikor a szülő nem bírja tovább olvasni a fejezetet, mert a könnyek (a nevetéstől) elhomályosítják a látását.

Az Ella és barátait nem ajánljuk azoknak, akiket bosszant, ha egy könyv szereplői a hülyeségig naivak (pedig az elsősök bizonyos tekintetben tényleg ilyenek), de amúgy bárki másnál működni fog. A sorozat több mint 25 éve indult, számos nyelvre lefordították, így elképzelhető, hogy elindult a klasszikussá válás útján, és elfoglalja a helyét valahol a Kis Nicolas mellett.

Az Ella és barátai csak azért nem szerepel a 100-as listánkon, mert Timo Parvelának vannak még ennél is jobb könyvei, azok egyikének tartogatjuk a helyet.

Timo Parvela

Timo Parvela több mint 30 éve van jelen az irodalomban, (tőlünk nézve mindenképpen) a legjelentősebb kortárs finn gyerekkönyvíró. Magyarországon a könyvszakmában a Cerkabella Kiadó tette ismertté filozofikus mesetrilógiája (Mérleghinta, Körhinta, Szerencsekerék) megjelentetésével, ezt követték a populárisabb könyveinek magyar fordításai, az Ella-sorozat a Pongrác Kiadónál és a Miú és Vau-sorozat a Kolibrinél. Az Ella és barátai egyik szereplője, Pate külön melléksorozatot kapott, ebből a Cerkabellánál jelentek meg kötetek.

Parvela 2012-ben vendégünk volt a Két Egér Könyvesboltban. Azon a beszélgetésen elmondta, hogy műveinek két teljesen eltérő vonulata van, az egyikbe olyan szövegek tartoznak, amelyeket gyorsan, lazán, szinte ösztönösen ír, rögtönöz: ide tartozik az Ella-és a Pate-sorozat; a másik típus lassú, tudatos, a mondatokat egyenként mérlegelő munka eredménye, ilyen a fent említett trilógia és többé kevésbé a Miú és Vau-sorozat is.


Timo Parvela: Ella és barátai. Magyar fordítás: Kovács Ottilia. Illusztrátor: Horváth Ildi. Kolibri, 2021. 104 oldal, kartonált.

Ennek a könyvnek három egeret adtunk. Jó szívvel ajánljuk!

A bejegyzés megírásához használt könyvet kölcsön kaptuk egy Parvela-rajongótól.